Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

2ήμερο Εκδηλώσεων στην Νάξο από την Ελληνική Εταιρεία



2ήμερο Εκδηλώσεων στην Νάξο

για την αποκατάσταση του σημαντικότατου ναού της Αγίας Κυριακής στην Απείρανθο

Ελληνο-Ελβετική συνεργασία για την πολιτιστική μας κληρονομιά

Παρασκευή & Σάββατο, 7 - 8 Οκτωβρίου 2016
Νάξος


Δύο ημέρες εκδηλώσεων – αφιέρωμα στην πολιτιστική μας κληρονομιά, διοργανώνει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στην Νάξο, με αφορμή το σημαντικό έργο αποκατάστασης του ναού της Αγ. Κυριακής στο νησί.

·         - Την Παρασκευή 7/10 και ώρα 19:00 θα διακεκριμένοι ομιλητές από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών διερευνούν τις δυνατότητες που προσφέρει «Η  πολιτιστική κληρονομιά ως παράγοντας αειφόρου ανάπτυξης», σε ανοιχτή συζήτηση στη Σχολή Ουρσουλινών στην Χώρα (δείτε το επισυναπτόμενο πρόγραμμα).

·         - Το Σάββατο 8/10, ώρα 17:00  θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για την αποκατάσταση της Αγίας Κυριακής στο χώρο του ναού και στη συνέχεια γιορτή στην πλατεία της Απειράνθου, με την ευγενική προσφορά του Προέδρου της κοινότητας και των κατοίκων του χωριού. Για τη διευκόλυνση του κοινού έχει προβλεφθεί λεωφορείο με αφετηρία τη διασταύρωση του δρόμου προς τα ορυχεία, μέχρι το ναό.


Η Αγία Κυριακή αποτελεί μία σπάνια περίπτωση βυζαντινού ναού με διατηρούμενο ανεικονικό διάκοσμο. Το μνημείο αποτελεί πολύτιμη μαρτυρία της Εικονομαχίας, της θεολογικής και πολιτικής διαμάχης σχετικά με την λατρεία των εικόνων, που συντάραξε την Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατά τον 8ο και 9ο αι.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ανεικονικός του διάκοσμος, ο οποίος περιλαμβάνει σταυρούς, γεωμετρικά και φυτικά θέματα, καθώς και μοναδικές παραστάσεις πτηνών. Με βάση εικονογραφικά κριτήρια χρονολογείται μάλλον στην εποχή του Αυτοκράτορα Θεοφίλου (829-842), όταν με διαταγή του «ντεθεν ον καθροντο μν κατ πσαν κκλησίαν α θεαι μορφαί, θηρία δ κα ρνιθες ντί τούτων νεστηλοντο κα νεγράφοντο » (Συνεχιστής Θεοφάνη Χρονικόν ΙΙΙ, 10). Διασώζεται, επίσης, μία μεταγενέστερη εικονιστική φάση τοιχογραφιών του 13ου αι., όπως η παράσταση της Δεήσεως στο παρεκκλήσιο. Στην ίδια εποχή χρονολογείται και το κτιστό τέμπλο.

Η προσπάθεια για την διάσωση του μοναδικού αυτού μνημείου ξεκίνησε το 1993 από τους συλλόγους J.-G. Eynard της Γενεύης και Amitiés gréco-suisses της Λωζάννης με την χρηματοδότηση της μελέτης αποκατάστασης του μνημείου. Η πρωτοβουλία συνεχίζεται από το 2005 από τον Ελβετικό Σύλλογο Association Hagia Kyriaki, Naxos, σε στενή συνεργασία από το 2010 με το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στην προσέλκυση χορηγιών. Οι πολυετείς προσπάθειες των δύο σωματείων ευδοκίμησαν και με μέριμνα τους πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2013-2014 εργασίες στερέωσης και στεγάνωσης του μνημείου υπό την εποπτεία της 2ας Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Κατά την περίοδο 2015-2016 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων συντήρησε τον μοναδικό ζωγραφικό διάκοσμο του ναού, με πιστώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την οικονομική υποστήριξη των δύο παραπάνω σωματείων.
Το έργο αποκατάστασης του ναού κατέστη εφικτό αρχικά με χρηματοδότηση από τους συλλόγους J.-G. Eynard, Amitiés gréco-suisses και το Ίδρυμα Ι. Φ. Κωστοπούλου, και στη συνέχεια  με την γενναιόδωρη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, της Μαρίνας και του Θανάση Μαρτίνου, καθώς και την πολύτιμη συνεισφορά του συλλόγου Association Hagia Kyriaki, Naxos και άλλων δωρητών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων πόρων για την ανάδειξη του εσωτερικού και του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου. 


Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: κα Κ. Στεμπίλη -  Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693.
www.ellet.gr           
                 
               
ΚατερίναΣτεμπίλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗΕΤΑΙΡΕΙΑ
Περιβάλλοντοςκαι Πολιτισμού
Τριπόδων28
10558 Αθήνα
Τηλ:
2103225245,εσωτ.2
Fax: 2103225240
Email:sepi@ellinikietairia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου