Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Περί φοινίκων και άλλων τινών



Του Νίκου Θυμάκη


Σχετικές αναρτήσεις :

Εδώ και λίγες ημέρες, λάβαμε κείμενο σχετικό με τους «Φοίνικες του Ρεθύμνου». Ένα  «ευτράπελο» κείμενο, που ένας –ευτυχώς , αν έχει τετοια μυαλά- τέως Δήμαρχος , προσπαθεί να μας εξηγήσει με λογικοφανή επιχειρήματα , γιατί η Ελλάδα είναι η μοναδική Αφρικανική χώρα με..λευκούς κατοίκους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του μικρού άρχοντα , η θαυμάσια «κρητική χλωρίδα» με τα περίπου 5000 ενδημικά είδη (συμπαριλαμβανομένου και του μοναδικού Phoenix theophrasti) δεν έχει να προσφέρει κηποτεχνική προσέγγιση τέτοια ώστε να υπάρξει τουριστική προβολή  του τόπου. Δεν έχει υπόψη του ο «τέως» (αλλά δυστυχώς και πλείστοι εκ των «νυν») τι σημαίνει «ελληνικότητα» και «μεσογειακότητα» στον κήπο, τι διαφορετικό έχει και πως το δίνει, πως αναπτύσσει την υπεραξία των τοπικών προϊόντων αλλα και της εικόνας  της χώρας σαν καρτ-ποσταλ.

Χρειάζεται να γίνει Αλγερία  με Κανάριους Φοίνικες και Ουασιγκτώνιες η Κρήτη μας για να εχει κόσμο την τουριστική περίοδο (μην πω δηλαδή ότι πρέπει να ακούμε και μουσική βεδουϊνων αντί για κρητική λύρα και να μην πίνουμε ρακι…για να έρθουν οι τουρίστες).  Τα ενδημικά  φυτά και δένδρα, δεν μπορούν να αποτελέσουν «θέμα» , δεν εχουν ενδιαφέρον κατά τον «τέως» ασύλληπτα ιδιοφυή αναπτυξιακό εκλεγμένο παράγοντα, που έφερε μαζί με τόσους άλλους τη χώρα έδω. Γιατί θα έπρεπε να ξέρει, ότι η γενιά την οποία αυτή  τη στιγμή  διέλυσε με τέτοιου τύπου επιλογές (αφού μέσα σε όλα αυτά τα φοινικοειδή ήταν δυστυχώς εισαγόμενα και άρρωστα) , αντιστέκεται, επανερχομενη στην Κρήτη και δημιουργώντας αξιόλογους αγροτουριστικούς «θύλακες» που μπορούν να επεκταθούν στο ημιαστικό περιβάλλον και  αμφίδρομα να εξυπηρετούνται οι κλάδοι μέσα από το τοπίο.


Και φυσικά, ο Κρητικός Φοίνικας έχει κορυφαία θέση σε αυτήν την προσέγγιση-αποτελεί μέσα σε όλα και προτεραιότητα της GreekPalmSociety αλλά και ήταν πάντα η τελευταία διαφάνεια σε όσες παρουσιάσεις καναμε με εκλεκτούς συναδέλφους , που αφορούσαν στο σκαθάρι, στην Κρήτη, την περίοδο 2006-2009.

Για να είμαι απόλυτα δίκαιος όμως, έχει ο αγαπητός «τέως» και μία σοφή σκέψη για το μέλλον « Ίσως η Φύση, που σήμερα είναι εναντίον μας, αύριο να είναι μαζί μας.
Ωστόσο το Ρέθυμνο δεν μπορεί να περιμένει τη μεταστροφή της Φύσης, οφείλει να αυτοπροστατευθεί με όποιους τρόπους κρίνουν οι αρμόδιοι προσφορότερους μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους. Αν παρ’ ελπίδα όλα τα αμυντικά μέτρα αποδειχτούν ατελέσφορα και οι φοίνικες καταστραφούν, τότε φυσικά θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλο φυτό της τοπικής χλωρίδας προσεκτικά επιλεγμένο. Αλλά για την ώρα βρισκόμαστε μακριά από το ενδεχόμενο αυτό» .

Μόνο που ο αγαπημένος μας ήδη θα έχει αποδημήσει, όντας σήμερα 77χρονος, όταν μοιραία η γενιά μας (όσο δεν αντιδρά) θα πρέπει να λύσει το πρόβλημα. Βέβαια, εμείς , κάπου αλλού , βάλαμε τις βάσεις για να το λύσουμε….


Όλα αυτά που προαναφέραμε , δεν είναι καινούργια. Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια  να επανέλθει η ενδημικότητα στο πράσινο και αυτό γίνεται με προγράμματα, νομοθεσία, αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων και διεθνείς συμμετοχές (όλα στη  διάθεση του «τέως»  και όποιου άλλου χρειαστεί- στην ΠΕΕΓΕΠ αλλά και στον περισσότερο κόσμο έξω από τον μικρόκοσμο του «τέως» είναι γνωστά) .  Απόψεις σαν κι αυτή, που δικαιολογούν τον πλουτισμό μίας ολόκληρης γενιάς και τη δικαιολόγηση της νοοτροπίας κακών πολιτικών πρακτικών από κάθε μορφής διαπλοκή, οφείλουμε να τις αντικρούουμε με επιχειρήματα (σαν τα προαναφερόμενα) , τονίζοντας και τον ΥΒΡΙΔΙΣΜΟ  που δημιουργείτε ΕΝΑΝΤΙΟΝ του τοπικού Κρητικού Φοίνικα παράλληλα . Λυπάμαι δε ειλικρινά, που στο επιμύθιο της εισαγωγής από γεωτεχνικό, ιδρυτικό μέλος του φορέα, δίδονται εύσημα… Αλλά μήπως και κάποιοι δεν εκπροσωπούν αυτά που προανέφερα;

Δείτε και το βιογραφικού του αγαπημένου «τέως» και πότε διετέλεσε δημοκρατικά Δήμαρχος…


Παρακαλώ , διαβάστε κι αυτό..



Νομίζω ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν μπορεί να αφεθεί αναπάντητο, λυπάμαι που είμαι ο μόνος που το σχολιάζει, δεν έχει να κάνει με ειδίκευση στα φοινικοειδή…είναι συνολική θεώρηση , Δεν σκόπευα να γράψω , εδώ και καιρό, γιατί δεν πολυσυμμετέχω και δεν απαιτώ. Αλλά το «παπατζιλίκι» πρέπει να το σταματήσουμε πρώτα εμείς…





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου