Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει ελληνική φύση...



Πρωτοβουλία Πολιτών θέτει το ζήτημα των «φυσικών περιουσιακών στοιχείων» του Ελληνικού Λαού, για τα οποία μέχρι πρότινος κάποιοι λέγανε ότι «τα οφείλουμε στους απογόνους μας». Ακολουθεί κείμενο, που θα τεθεί σύντομα προς υπογραφή, στην Ελλάδα και στην (υπόλοιπη) Ευρώπη…


 


«Με την υπογραφή των μνημονίων, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας από το 2011 μέχρι σήμερα δεσμεύθηκαν έναντι των δανειστών της να ιδιωτικοποιήσουν την ακίνητη δημόσια περιουσία της χώρας. Για τον σκοπό αυτό ιδρύθηκε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στο οποίο εκχωρήθηκαν τα στοιχεία της δημόσιας ιδιοκτησίας που προορίζονται για εκμετάλλευση. Μάλιστα με το τρίτο μνημόνιο το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να μετεξελιχθεί σε έναν Οργανισμό διευρυμένων αρμοδιοτήτων, όπου θα ενταχθεί, προς πώληση (ή μακροχρόνια εκμίσθωση), εθνικός πλούτος αξίας 50 δις ευρώ. Ουσιαστικά, πρόκειται για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου: υπέδαφος, υποδομές και ακίνητα, πολλά εκ των οποίων ιδιαίτερης περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας (ζώνες  ΝΑΤURA και άλλες περιοχές προστατευόμενες από διεθνείς συνθήκες, αρχαιολογικοί χώροι, διατηρητέα κτίρια κ.λπ.).



Καθώς η «αξιοποίηση» του μεγαλύτερου μέρους των παραπάνω σκοντάφτει σε σοβαρότατα νομικά (περιβαλλοντικά, αρχαιολογικά κ.λπ.) εμπόδια, το ελληνικό κράτος προσφέρει στους επενδυτές δικό τους χωροταξικό, πολεοδομικό και περιβαλλοντικό καθεστώς (ΕΣΧΑΔΑ), που θα επιτρέπει την χωρίς περιορισμούς οικονομική εκμετάλλευση. Οι νόμοι και οι κανόνες, δηλαδή, για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς παύουν να ισχύουν για τον επενδυτή, που μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.
ΦΩΤΟ από τη Νήσο Σαπιέντζα




Ουσιαστικά, με τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κατά παράβαση του Συντάγματος και των Διεθνών περιορισμών της χώρας, βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία υφαρπαγής της ελληνικής δημόσιας περιουσίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία, ο εθνικός πλούτος της χώρας χάνει τον δημόσιο χαρακτήρα του και καθίσταται περιουσία μιας εμπορικής επιχείρησης, που μπορεί να τον εκποιήσει ανεξέλεγκτα, με γνώμονα μόνο το κέρδος.



Τα παραπάνω σχέδια έχουν ως θεωρητικό στόχο την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας. Όμως, πέρα από την προβληματική οικονομική τους αποτελεσματικότητα – οι μέχρι τώρα εκποιήσεις έγιναν, με αδιαφανείς διαδικασίες, για σκανδαλωδώς μικρά ποσά –, το μεγαλύτερο μέρος από τα προσδοκώμενα κέρδη θα δοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και την αποπληρωμή τού (ολοένα αυξανόμενου) ελληνικού χρέους. Πιο σημαντικό ακόμα: τα ουσιώδη στοιχεία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Ελλάδας, και ο Εθνικός Πλούτος εν γένει, αντιμετωπίζονται ως πηγές γρήγορου και ευκαιριακού κέρδους, μέσα από μια στυγνή χρηματοπιστωτική λογική, έτσι ώστε να δημιουργούνται συνθήκες φυσικής και πολιτιστικής καταστροφής αλλά και εθνικής υποτέλειας.



Για όλους αυτούς τους λόγους:

-          Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση, σεβόμενη τα δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου που είναι ταγμένη να εκπροσωπεί, να μην προχωρήσει στην εφαρμογή των παραπάνω καταστροφικών σχεδιασμών, αλλά να προστατέψει και να διαφυλάξει τον ελληνικό Εθνικό Πλούτο. 



-          Καλούμε τόσο την Ελληνική Κυβέρνηση όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανέλθουν στην νομιμότητα, καθώς και στις αρχές και τους κανόνες που πρέπει να διέπουν μια Ευρώπη  εταίρων, τιθέμενη στην υπηρεσία του συνόλου των ευρωπαϊκών λαών.



-          Ακόμα, καθώς η ελληνική περίπτωση αποτελεί προανάκρουσμα για οδυνηρά γεγονότα που θα συμβούν αναπόφευκτα – αν δεν συμβαίνουν ήδη – σε άλλες χώρες, καλούμε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας.



Ξεκινώντας από την Ελλάδα

ας αγωνιστούμε για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος ενάντια στην ισοπεδωτική λογική των αγορών∙

ας διαδηλώσουμε τον σεβασμό μας στην κληρονομιά που παραλάβαμε από τα βάθη της αρχαιότητας και που αποτελεί κεφάλαιο του συνολικού ευρωπαϊκού (και παγκόσμιου) πλούτου∙

ας αντισταθούμε, τέλος, στη διολίσθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μηχανισμό επιβολής μιας ηγεμονικής πολιτικής εκ μέρους των οικονομικά ισχυρών, που θα οδηγήσει τελικά στη διάλυση της Ευρώπης και που προδίδει, στην ουσία του, τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου