Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Παράσταση Καραγκιόζη: Ενάντια στον Ρατσισμό και την ξενοφοβία



«Όλοι μέσα στην παράγκα», είναι ο τίτλος Έργου, ενδεικτικός του περιεχομένου, που έχει να κάνει με την στάση της ανοχής στον άλλον. Στόχος του είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της βιώσιμης ανάπτυξης,  των δημοκρατικών αξιών, της  καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. «Ο Καραγκιόζης Μετανάστης»  με την  σάτιρα και τα βαθύτερα νοήματά του , καλύπτει ένα διττό στόχο : Ψυχαγωγεί με λεπτό χιούμορ   ως προς τις αξίες της δημοκρατίας  και  προβληματίζει πάνω σε καθημερινά κοινωνικά θέματα. Ομάδα- στόχο αποτελούν τα παιδιά και  οι νέοι, αλλά δεν αδιαφορεί  και για το ευρύ κοινό. 

Με τις παραστάσεις του Καραγκιόζη γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια προσέγγισης των παιδιών, των νέων, των ανέργων, των αναπήρων, των μεταναστών και γενικά των «δυσκολεμένων», όπως και ο Καραγκιόζης άλλωστε. Το θέατρο σκιών είναι ο παιζόμενος λόγος.  Στη θεματική του έργου είναι πολλοί οι φορείς που δραστηριοποιούνται. Ο Καραγκιοζοπαίχτης Γιάννης Βουλτσίδης έχει δουλέψει με Τσιγγάνους, Πομάκους, Μετανάστες, Πρόσφυγες και έχει σωρεύσει  μεγάλη εμπειρία και παιδεία στην προσέγγιση του θέματος.

Στην αρχή της παράστασης μοιράζεται σε όλους τους παραβρισκόμενους θεατές το βιβλίο του Νικόλα Δημητριάδη με τίτλο «Η Δημοκρατία στα δύσκολα χρόνια - Οι ελληνικές Κοινότητες στην Τουρκοκρατία», με πολύ γουστόζικα σκίτσα και ενδιαφέροντα κείμενα, με  σκοπό να καλλιεργήσει στο ευρύ κοινό την προάσπιση και προαγωγή των δημοκρατικών αξιών, την ισότητα , την καταπολέμηση κάθε είδους ρατσισμού και την εξάλειψη της ξενοφοβίας.
Το πρόγραμμα αυτό   υλοποιεί δωρεάν η ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ και χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχνενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως ΕΕΑ Grants με Διαχειριστή Επιχορήγησης του Προγράμματος  το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Παραστάσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε Θεσσαλία και Θράκη και θα πραγματοποιηθούν στην Αττική σε Δήμους και Σχολεία. Μέχρι τώρα πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, η δεύτερη στην περιοχή του Σταθμού Λαρίσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «το Μικρό Παρίσι των Αθηνών», στο 16ο Σχολείο Αμαρουσίου και έπονται Μαγούλα, Ελευσίνα, Ζεφύρι, Καλλιθέα κλπ. Περισσότερα και πρόγραμμα στα: www.pelionoros.gr , fb:ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου