Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Nature of Art IIII - Sanatorium: 1η Συνάντηση


Φύση του καλλιτεχνικού φεστιβάλ:
Το φεστιβάλ λαμβάνει χώρο σε μια διαδρομή μέσα στο πάρκο του Ροδινιού, με τα εικαστικά και ηχητικά έργα τοποθετημένα οργανικά μέσα στη φύση.
Ο τρόπος με τον οποίο καλούνται οι καλλιτέχνες να προσεγγίσουν το έργο τους αναφέρεται στην τέχνη με το όρο in situ:
Ο όρος in situ αναφέρεται σε ένα έργο που δημιουργήθηκε ειδικά για έναν συγκεκριμένο τόπο ή σε ένα έργο τέχνης λαμβάνει υπόψη τον τόπο στον οποίο είναι εγκατεστημένο ή εκτίθεται.
Ο όρος μπορεί επίσης να αναφέρεται σε ένα έργο που δημιουργήθηκε στον τόπο όπου πρόκειται να προβληθεί, αντί ενός έργου που δημιουργήθηκε στο στούντιο του καλλιτέχνη και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε αλλού (π.χ., ένα γλυπτό σκαλισμένο in situ).
Φέτος προτείνουμε μια πιο ενεργή θέαση των έργων, προτρέποντας τον καλλιτέχνη να οραματιστεί τη διάδραση που θα ήθελε να έχει το έργο του με τον θεατή.
Χωρίς να αποκλείεται οποιαδήποτε καλλιτεχνική προσέγγιση, η ίδια η θεματική καλεί τον θεατή να αντι - δράσει στο κάθε έργο.


Σανατόριο

Καλώς ήρθατε στο Σανατόριο του Ροδινιού. Η τέχνη έχει θεραπευτική λειτουργία όμως η τέχνη δύναται να οδηγήσει και σε νοσηρούς τόπους, καθότι είναι ελεύθερη να εκφράσει εξίσου το όμορφο και το υγιές όπως και το χάος ή τη δυσλειτουργία. 
 
Όμως της ίασης προηγείται η νόσος. Η θεραπεία μπορεί να επέλθει μέσω της τέχνης είτε άμεσα, προβάλλοντας και προτείνοντας την ομορφιά, είτε εμμέσως, με μια διαδικασία αντίστοιχη του αρχαίου δράματος, οδηγώντας καλλιτέχνη και θεατή από το πάθος στην κάθαρση. 
Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη, εάν θα ενστερνιστεί ή θα απορρίψει την οπτική που του προτείνει η τέχνη.
 
sanatorium
O όρος sanatorium χρησιμοποιείται γενικά για ένα συνδυασμό θερέτρου / ψυχαγωγικής μονάδας και ιατρικών εγκαταστάσεων για την παροχή βραχυπρόθεσμης ανάπαυσης και ιατρικών υπηρεσιών. Είναι παρόμοιο με τα θέρετρα σπα αλλά με ιατρικές υπηρεσίες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου