Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Απάντηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης


 

Αναφορικά με την προσφυγή στο ΣτΕ

για την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Βενιζέλου

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, εκφράζοντας και τον διαχρονικό αγώνα του Παραρτήματός της στην Θεσσαλονίκη, από κοινού με την Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, καταθέσαμε την 6η Ιουλίου 2020 προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στην Απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των μοναδικής σημασίας αρχαιολογικών ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου.

 

Με έκπληξη διαβάσαμε την ίδια μέρα δηλώσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Κ. Ζέρβα σύμφωνα με τις οποίες «Ο γνωστός σκοταδισμός που επιθυμεί τη στασιμότητα στην πόλη  ξαναχτυπά με τον ίδιο φανατισμό, με την απόκρυψη της αλήθειας ότι τα αρχαία θα αποσπασθούν και θα επανέλθουν στη θέση τους κατά 92% με τις πλέον σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους».

 

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει κάθε δικαίωμα να διατυπώσει διαφορετική γνώμη – δεν έχει όμως το δικαίωμα να παραποιεί τις δηλώσεις όσων διαφωνούν μαζί του. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία ανέφεραν ξεκάθαρα στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν ότι η απόφαση της Υπουργού αφορά στην «απόσπαση και επανατοποθέτηση των μοναδικής σημασίας αρχαιολογικών ευρημάτων».

 

Θα ήταν σημαντικό επίσης για την ποιότητα του διαλόγου, οι θέσεις να εκφράζονται με επιχειρήματα και όχι με χαρακτηρισμούς ad hominem – ύβρεις. To να αποκαλούνται «σκοταδιστές» όσοι υποστηρίζουν την έγκαιρη κατασκευή του μετρό με την κατά χώραν διατήρηση των σημαντικότατων αρχαιοτήτων –μεταξύ των οποίων οι: Καθ. Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, Πρώην Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, Europa Nostra, Ιnternational Association of Byzantine Studies, Αυστριακή Εταιρεία Βυζαντινών Σπουδών, Federazione delle Consulte Universitarie di Archeologia, Società degli Archeologi Medievisti Italiani, Διεθνές Συμβούλιο μνημείων και τοποθεσιών - Ελληνικό Τμήμα (I.C.O.MO.S.), Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων και Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου, Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ–ΠΕΑ). Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Ελληνική Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών, Εταιρεία Έρευνας και Προώθησης της Επιστημονικής Αναστήλωσης των Μνημείων, και πολλοί άλλοι– είναι αναληθές, εμπαθές και θλιβερό.  

 

Είναι επίσης θλιβερό να καταλογίζονται πράξεις για την ματαίωση της εξέλιξης της πόλης σε φορείς με τεράστιο και πολυετές έργο για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας που ξεπερνά μάλιστα τα ελληνικά σύνορα.

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού θα συνεχίσει τον αγώνα για την κατασκευή του σταθμού με την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων, δεδομένου ότι:

-         Η κατασκευή είναι εφικτή τεχνικά, οικονομικά και χρονικά.

-         Συνάδει με την ελληνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες η χώρα μας έχει προσυπογράψει και επικυρώσει με σχετικούς νόμους, όπως η συνθήκη της Βαλέτα (1992) που επιβάλλουν, εφόσον είναι εφικτόν, την in situ διατήρηση των αρχαιοτήτων.

-         Δεν υποθηκεύει την ιστορία και την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, στερώντας της έναν μοναδικό αρχαιολογικό χώρο, πόλο ανάπτυξης εις το διηνεκές,

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: κα Κ. Στεμπίλη - Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693 / E-mail: sepi@ellinikietairia.gr  / www.ellet.gr

 

 

 

4 σχόλια:

  1. Όπως έγραφε ο αξέχαστος Γιώργος Ιωάννου, "στην Αθήνα οι νόμοι ψηφίζονται, στη Θεσσαλονίκη εφαρμόζονται". Και προσθέτω, κάποτε το έργο πρέπει να τελειώσει, έτσι δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ Θεσσαλονικο-κεντρική άποψη...Το εκλαμβάνω σαν ευφυολόγημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθόλου αν κρίνει κανείς από τη συνεργασία του με τους εκδότες του, Τίτο Μυλωνόπουλο ξάδελφό μου και Μυρσίνη Ζορμπά και τις συγκρίσεις που παραβάλει μεταξύ των ελίτ των δύο πόλεων!

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή