Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Ψαράδες και δύτες ενώνουν τις δυνάμεις τους για το περιβάλλον



Στις θάλασσές μας υπάρχουν φαντάσματα. Δίχτυα - φαντάσματα! Κάποιοι μπορούν να τα κυνηγήσουν, φτάνει να ξέρουν που βρίσκονται.

Κάπως έτσι ξεκινάει το νέο τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα που προσκαλεί τους αλιείς αλλά και όσους έχουν τύχει να συναντήσουν εγκαταλελειμμένα δίχτυα στο βυθό της θάλασσας, να υποδείξουν τα σημεία όπου βρίσκονται.
Υπολογίζεται ότι 640.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων χάνονται ή εγκαταλείπονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς κάθε χρόνο. Τα δίχτυα, που μοιάζουν σχεδόν αόρατα μέσα στο νερό, συνεχίζουν να παγιδεύουν και να σκοτώνουν θαλάσσια ζώα.
Η ομάδα εθελοντών τεχνικών δυτών, GhostDivingGreece, καθαρίζει τη θάλασσα από αλιευτικά δίχτυα. Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν μέσω της εκστρατείας θα αξιοποιηθούν από την ομάδα προκειμένου να μπορέσουν να οργανώσουν κι άλλες στοχευμένες δράσεις καθαρισμού και προστασίας της θάλασσας.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα δίχτυα που ανασύρονται από το βυθό δε μεταφέρονται σε έναν κάδο απορριμμάτων αλλά ανακυκλώνονται σε νέο νήμα ECONYL®, τη βάση για ολοκαίνουρια προϊόντα, όπως μαγιό, κάλτσες, αξεσουάρ, χαλιά κ.α. 
Υπεύθυνη για όλη την προσπάθεια είναι η διεθνής οργάνωσηHealthySeasμε δράσεις στην Ελλάδα από το 2015.
Από το 2017συνεργάζεται με την Εναλεία, την πρώτη σχολή επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα, για την ευαισθητοποίηση των αλιέων σχετικά με το φαινόμενο της «αλιείας φάντασμα». Ταυτόχρονα, η συνεργασία αποσκοπεί και στη συγκέντρωση και ανακύκλωση των άχρηστων διχτυών τους. Μόνο το 2019, συγκεντρώθηκαν 25 τόνοι άχρηστα δίχτυα από αλιευτικούς συλλόγους σε Μικρολίμανο, Πειραιά, Kερατσίνι, Λαύριο, Χαλκίδα, Κύμη και Πάτρα.
Το κοινωνικό μήνυμα που δημιουργήθηκε με τη φιλική συμμετοχή του ηθοποιού Κώστα Αποστολίδηκαι χάρη στην ευγενική προσφορά των CuriousAhead, UnlimitedκαιRGBstudios, θα προβάλλεται από 1/8/2020 σε σταθμούς εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας. Eίναι διαθέσιμο εδώ: https://youtu.be/n8ipps72WHI
Το κοινό μπορεί να δηλώνει την ύπαρξη «διχτυών φαντασμάτων»:
·         με sms στο 54335Sκενό + το μήνυμα)
·         μεμήνυμαστηFacebookσελίδαGhostDivingGreece
·         Συμπληρώνοντας τη φόρμα στη σελίδαhttps://www.ghostdiving.org/report


TEΛΟΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Φωτογραφικό Υλικό:

Επικοινωνία

ΤζένηΙωάννου
Communications Manager
Healthy Seas
Tel: +30 6955424821

Zέτα Καμπαρδή
Project Manager Enaleia 
Κιν.: 6982163132
zetakabardi@gmail.com 


Πληροφορίες για Συντάκτες:
HealthySeas
Η περιβαλλοντική οργάνωση HealthySeasέχει στόχο την απομάκρυνση των απορριμμάτων από τις θάλασσες, ειδικότερα τα δίχτυα αλιείας και την ανακύκλωσή τους σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Τα ανακτημένα αλιευτικά δίχτυα θα μετατραπούν και θα αναγεννηθούν από την Aquafil σε νήμα ECONYL®, μια υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία νέων προϊόντων, όπως κάλτσες, μαγιό ή χαλιά.

Το GhostDivingFoundation είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός εθελοντών τεχνικών δυτών που αναλαμβάνει, υποστηρίζει και προωθεί πρωτοβουλίες ανάσυρσης εγκαταλελειμμένων διχτών στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Από το 2012 έχει διεξάγει καταδύσεις έρευνας και απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων διχτυών στη Βόρεια Θάλασσα, Αδριατική, Αιγαίο, Μεσόγειο και στον Ειρηνικό Ωκεανό σε συνεργασία με πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και με την υποστήριξη μιας συνεχόμενα αυξανόμενης ομάδας εθελοντών τεχνικών δυτών.

Εναλεία
Η Εναλεία είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που στόχο έχει να συμβάλει στην βιωσιμότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των ψαράδων. Με γνώμονα την βιωσιμότητα της θάλασσας έχει αναπτύξει τρεις δράσεις, το Learntofish το οποίο είναι ένα διαδικτυακό πρόγραμμα μαθημάτων για την αλιεία, επίσης με την δράση FishSmarter εκπαιδεύει δωρεάν επαγγελματίες αλιείς σχετικά με το πρόγραμμα του αλιευτικού τουρισμού. Η δράση MediterraneanCleanUp είναι μια συνεργασία με επαγγελματίες αλιείς που αποσκοπεί στον καθαρισμό των θαλασσών από πλαστικά και αλιευτικά δίχτυα, τα οποία στη συνέχεια ανακυκλώνονται και εντάσσονται στην κυκλική οικονομία. Τα αλιευτικά δίχτυα σε συνεργασία με την Healthy Seas μετατρέπονται σε χρήσιμα προϊόντα, όπως είδη ρουχισμού και χαλιά.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου