Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΔΙΧΤΥ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΘΟ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ





Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών, στις 8 Ιουνίου, μια διεθνής ομάδα από 8 εθελοντές δύτες από την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Ελλάδα έλαβαν μέρος σε μια εξαιρετικά απαιτητική κατάδυση για την αφαίρεση χαμένων ή εγκαταλελειμμένων διχτυών  (που είναι γνωστά και ως δίχτυα φαντάσματα) στη Σαντορίνη. Η αποστολή κατόρθωσε να καθαρίσει τη θάλασσα από ένα τεράστιο δίχτυ περίπου 150 μέτρων, στο οποίο μπλεκόντουσαν θαλάσσια ζώα καταλήγοντας σε βασανιστικό θάνατο. Επιπλέον, τα νάιλον δίχτυα χάνουν συνεχώς μικροσκοπικά κομμάτια που ονομάζονται μικροπλαστικά  τα οποία αποτελούν σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία καθώς καταλήγουν στην τροφική μας αλυσίδα.

Η επιχείρηση οργανώθηκε από το Healthy Seas μαζί με τους Cousteau Divers, το Ghost Fishing και το τοπικό κέντρο καταδύσεων Atlantis Οία. Η Ιταλική κατασκευάστρια εταιρία υφασμάτων, Carvico S.p.A. ήταν ο αποκλειστικός χορηγός της εκδήλωσης. Η κατάδυση μεταδόθηκε σε πραγματική ροή σε όλο τον κόσμο για εκπαιδευτικούς σκοπούς ενώ ο Pierre-Yves Cousteau, ιδρυτής των Cousteau Divers, περιέγραφε την αποστολή από το βυθό. Παρόμοιο εγχείρημα δεν έχει επαναληφθεί ποτέ στο παρελθόν.



Ο Pascal van Erp, ιδρυτής του Ghost Fishing, ηγήθηκε της επιχείρησης απομάκρυνσης των διχτυών: «Η υποθαλάσσια γεωμορφολογία της Σαντορίνης διαμορφώθηκε πριν χιλιάδες χρόνια από την ηφαιστειακή έκρηξη. Η Καλντέρα όπου βρέθηκαν τα δίχτυα είναι ουσιαστικά μια γιγαντιαία λιμνοθάλασσα με πολύ απότομα σημεία που φτάνουν γρήγορα σε βάθος 400 μέτρων. Επομένως, η αποστολή απομάκρυνσης χρειαζόταν πολύ αυστηρό σχεδιασμό κατάδυσης και ομαδική εργασία για την ασφαλή απομάκρυνση των αλιευτικών διχτυών από το νερό. Μεγάλη πρόκληση αποτέλεσε επίσης η διεξαγωγή της μετάδοσης της κατάδυσης σε πραγματική ροή με επικοινωνία διπλής κατεύθυνσης, την οποία βγάλαμε εις πέρας χάρη στις υπερπροσπάθειες μια εξαιρετικής ομάδας».

Αφού ανασυρθήκαν  τα δίχτυα  από το βυθό, τοποθετήθηκαν με ασφάλεια σε μεγάλους σάκους και θα μεταφερθούν σε μια εγκατάσταση καθαρισμού. Έπειτα, θα παραδοθούν στην Aquafil, η οποία θα τα μετατρέψει σε νήμα ECONYL® που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί  από την Carvico για την παραγωγή υφασμάτων για μαγιό.

Ο Pierre-Yves Cousteau εδώ και πολλά χρόνια υπερασπίζεται την ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Σαντορίνης και την ίδρυση μιας Προστατευόμενης Θαλάσσιας Περιοχής: "Η συνεργασία στη Σαντορίνη με το Healthy Seas, το Ghost Fishing και το Atlantis Oία ήταν μια υπέροχη εμπειρία. Ο επαγγελματισμός και η αφοσίωση στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος έκαναν δυνατή την επιτυχημένη απομάκρυνση του εγκαταλελειμμένου διχτυού. Ελπίζουμε ότι αυτή η δράση θα βοηθήσει τους ανθρώπους στη Σαντορίνη και παντού στον κόσμο


να καταλάβουν την κρίσιμη κατάσταση των θαλασσών και να ενωθούν ώστε να σταματήσουν την καταστροφή τους. "

Η πρωτοβουλία Healthy Seas δραστηριοποιείται εδώ και 5 χρόνια στην Ολλανδία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σε συνεργασία με εθελοντές δύτες και αλιείς έχουν συγκεντρώσει 375 τόνους αλιευτικών διχτυών από τις θάλασσες και από τη στεριά, που ισούται με το  βάρος 2 γαλάζιων φαλαινών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας και του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.


Η Healthy Seas και οι Cousteau Divers θα ήθελαν να ευχαριστήσουν το χορηγό και τους υποστηρικτές της δράσης/εκδήλωσης  στη Σαντορίνη: Carvico SpA, Aquafil SpA, Seascape Subsea Technology BV, NanoCosmos, Oia Sunset Cruise, Σύλλογο Ψαράδων Θήρας, Σύλλογο Προστατευόμενης Περιοχής Σαντορίνης, Δημοτικό Σχολείο Οίας, Λιμεναρχείο Σαντορίνης, Ένωση Λεμβούχων Σαντορίνης και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου