Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Ψαρά – Οινούσες. Εθελοντικός καθαρισμός μονοπατιών και μικρές διακοπές




του ΕΠΟΣ  ΦΥΛΗΣ
Ψαρά, το «πέτρινο καράβι» του ΒΑ Αιγαίου με τα 42τ.χλμ. έκταση, τον μεγαλοπρεπή Αγ.Νικόλαο, τη Μαύρη Ράχη, την Μονή της Παναγιάς και τις πολλές παραλίες θα φιλοξενήσει φέτος το μισό από το καθιερωμένο ετήσιο εθελοντικό μας πρόγραμμα.

Πέμπτη 29/6/17 Αναχώρηση το βράδυ από το λιμάνι του Πειραιά για τα Ψαρά, το νησί που έγινε ολοκαύτωμα στον αγώνα του 1821 κι ήταν η πατρίδα του Κανάρη και άλλων σημαντικών Ψαριανών. Στο κατάφυτο με θυμάρια νησί, θα διανοιχτούν παλιά μονοπάτια με ολιγόωρη εργασία από τους  εθελοντές. Μονοπάτια με αφετηρία τον οικισμό του χωριού που οδηγούν σε όμορφες παραλίες όπως αυτό της Πούντας του Ρούσου ή από την Παναγιά Σπηλιούσαινα στην παραλία Φλάδια κ.α. Το καθημερινό πρόγραμμα θα πλαισιώνεται με εύκολες πεζοπορίες και κολύμπι σε κάποιες από τις πολλές παραλίες όπως της Αγίας Κυριακής,  Κάτω Γιαλός. Λαζαρέττα, Aυλάκι, Λάκκα, Eγγλέζικη, Ίσαρη, Kάναλο, Λιμνονάρια

Οι εθελοντές θα φιλοξενηθούν από το Δήμο Ψαρών  σε  λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και με υπνόσακους ή σκηνές στο Πολιτιστικό κέντρο του νησιού.
Στις 3 ή 4/7, αναχώρηση για Μεστά Χίου, όπου το ρεπό των εθελοντών. Ανάλογα με τις ανταποκρίσεις των πλοίων μονοήμερη ή διήμερη περιήγηση στα Μαστιχοχώρια, Ανάβατο κλπ . Αναχώρηση για Οινούσες όπου συνέχιση του εθελοντικού προγράμματος (οι ακριβείς ημερομηνίες και  ώρες θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα)  
Οινούσες, συστάδα νησιών ανατολικά της Χίου.

Το μεγαλύτερο νησί, με την χάλκινη γοργόνα στο λιμάνι, θα φιλοξενήσει τους εθελοντές στη Σχολή εμπορικού Ναυτικού ή σε ανάλογο χώρο. Το ενδιαφέρον ναυτικό μουσείο, τα γραφικά καπετανόσπιτα κι οι αμμουδερές ή βοτσαλωτές ακρογιαλιές με ξεχωριστές  τις Ζέπαγα, Κάστρο, Φάρκερο, Μπιλάλη και Χατζηαλή συνθέτουν το γαλήνιο τοπίο των Οινουσών. Τόπος ξεκούρασης και ηρεμίας. Εδώ, θα υλοποιηθεί και η πολιτιστική δράση του προγράμματος: Η ομάδα «Παραμυθανθός» με όχημα τον λόγο και τη μουσική, θα ταξιδέψει τους εθελοντές σε μονοπάτια άλλα, με ιστορίες και αφηγήσεις που μιλούν στην καρδιά και στο μυαλό.
Από τους παλιούς χτιστούς δρόμους του νησιού, θα καθαριστούν από τη βλάστηση οι εξής: Α) τμήμα της κυκλικής διαδρομής στον Καλαμιάρη ( κυκλική ). Θαυμάσια διαδρομή από το λιμάνι στον όρμο Καλαμιάρη. Περνάει από το κτήμα του Χατζηπατέρα, τον Άη Γιάννη και τα παλιά Λουτρά καθώς και δίπλα από παλιά μεγαλοπρεπή πετρόχτιστα σπίτιακαι ένα θαυμάσιο βραχοκάλυβο. Η θέα στην διάρκεια της διαδρομής είναι υπέροχη, ιδιαίτερα από τον μικρό λόφο Πίττα.Β) τμήμα της διαδρομής στο Βαγιανάκι  ή στου Γιατρού ( κυκλική ). Το πρώτο τμήμα είναι κοινό με την 1η διαδρομή και στην συνέχεια ανηφορίζει ελαφρά για το παλιό κτήμα του γιατρού Λαιμού Αντωνίου που έζησε εδώ μέχρι και λίγο μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Ήταν ανθρωπιστής και δεν έπαιρνε χρήματα από φτωχούς και άπορους. Μέσα στο υπέροχο αυτό κτήμα υπάρχει ο τάφος του. Στην συνέχεια το μονοπάτι διαγράφει ένα ημικύκλιο περνώντας από το Μεσοράχιδο ( παλιός προσφυγικόςοικισμός), περνάει από το Αθάνατο νερό και καταλήγει πάλι στο λιμάνι

Η διαμονή των εθελοντών θα γίνει στα δωμάτια της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού ενώ τόσο ο Δήμος Ψαρών όσο και ο Δήμος Οινουσών θα καλύψουν δαπάνες της ακτοπλοϊκής μετακίνησης των εθελοντών.
Αναχώρηση την Κυριακή 9/7/17 από Οινούσες για Χίο και στη συνέχεια για Πειραιά.
Δυνατότητα συμμετοχής στο μισό πρόγραμμα.
Θα υπάρξει συμβολική οικονομική ενίσχυση για το Σύλλογο ανά άτομο.
Συντονιστές: Μέλη του Δ.Σ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου