Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

To Παρίσι χωρίς αυτοκίνητα, δηλαδή λίγο πιο πάνω από την τελειότητα…



Ο Σάμουελ Τζόνσον, Άγγλος λόγιος του 18ου αιώνα, έλεγε ότι όποιος βαριέται το Λονδίνο, βαριέται τη ζωή, γιατί το Λονδίνο μπορεί να δώσει ό,τι η ζωή διαθέτει…
Ο Τζόνσον υπερέβαλε βέβαια  με αυτή τη κουβέντα , που είχε και έντονη ταξική χροιά, όμως αν ζούσε σήμερα θα  την επιφύλασσε  για το Παρίσι.  Έχω γνωρίσει ανθρώπους που μιζέριαζαν στο Παρίσι υπό καθεστώς σπουδών,  όμως γνώρισα κι άλλους που μίλαγαν  γι αυτό σχεδόν με συγκίνηση και με το χαϊδευτικό του («Παρισάκι»).
Αυτό το πολεοδομικό μέγεθος με αυτό τον καταιγισμό αισθητικής, πρόκειται να περάσει από ένα  τεστ ήπιας κινητικότητας, που θα προσδώσει νέα ποιότητα ζωής . Ήδη, μια περιοχή της πόλης ονόματι Defence,  αποτελεί δείγμα κυκλοφορίας που έχει πλήρως διαχωριστεί από την κίνηση πεζών, καθότι διαδραματίζεται σε άλλα επίπεδα. Η πειραματική αυτή δομή  της "χειραφέτησης των πεζών"  γενικεύεται και  στις 27 Σεπτεμβρίου καθώς οι κάτοικοι και επισκέπτες της Πόλης του Φωτός (πρώτη πόλη που φωταγωγήθηκε με ηλεκτρισμό τον 19ο αιώνα!) θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τους κεντρικότερους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας άδειους από μηχανοκίνητα τροχοφόρα.
Πρόκειται για ένα «τρελό, αλλά εφικτό στοίχημα» αναφέρουν οι δημοτικές αρχές για το  γεγονός, που είναι  πρωτοφανές  στην  ιστορία του Παρισιού.
Η  δήμαρχος της πόλης Αν Ινταλγκό έχει  προαναγγείλει ότι το Παρίσι θα είναι τελείως μεταμορφωμένο εκείνη τη μέρα. «Είναι μια ευκαιρία για τους Παριζιάνους και τους τουρίστες να χαρούν την πόλη χωρίς θόρυβο, ρύπανση, άρα και χωρίς στρες», εξήγησε η δήμαρχος.
Πέρα από τις δημοτικές αρχές, πρόσκληση απευθύνει και το κίνημα  «Παρίσι χωρίς Αυτοκίνητο», καλώντας τους κατοίκους της πόλης να μάθουν στα παιδιά ποδήλατο και να τα αφήσουν ελεύθερα να ζωγραφίσουν στο πλακόστρωτο ένα μεγάλο «κουτσό».

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα μπορεί κανείς να απολαύσει  πλανόδιους μουσικούς  κι ακόμη  να γευτεί λιχουδιές και να δοκιμάσει κρασί στους άδειους δρόμους.
ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ   "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου