Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Κερκ Ντάγκλας



Του Γιάννη Σχίζα 

Έχει γίνει  κατάχρηση του όρου «ο τελευταίος" – ο τελευταίος μεγάλος ποδοσφαιριστής, ο τελευταίος πολιτικός ηγέτης, ο τελευταίος  εραστής,  -  μα ο Κέρκ Ντάγκλας ήταν πραγματικά  ο τελευταίος των μεγάλων του Χόλυγουντ. Ο άνθρωπος που έκανε 40 δουλειές μέχρι να βρει  σταθερή απασχόληση ως ηθοποιός, που δούλευε σαν μανιακός αποστηθίζοντας τις ατάκες όλων,  διακρίθηκε στο ρόλο του  καουμπόϋ αλλά ταυτόχρονα  έπιασε  ρόλους όπως αυτόν του Lust for life – όταν έπαιζε τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ – ή τον Σπάρτακο (1960) :   Ήταν αυτή η δεύτερη συνάντησή του με τον Στάνλεϋ Κιούμπρικ, με τον οποίο είχε πρωτοσυνεργαστεί στους «Σταυρούς στο μέτωπο» (Paths of glory) το 1957 – μια έξοχη αντιπολεμική ταινία.
Ο Κέρκ Ντάγκλας διακρίθηκε   στον αγώνα  κατά του Μακαρθισμού και ειδικά  στην αντιμετώπιση της  «μαύρης λίστας»,  με βάση την οποία αποκλείονταν  ηθοποιοί, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι που  συνδέονταν  εν τοις πράγμασιν ή κατά φαντασίαν με το κομμουνιστικό κίνημα .Είχε εξομολογηθεί μάλιστα πως αισθανόταν μεγαλύτερη υπερηφάνεια για αυτό, παρά για κάθε άλλο  ρόλο της καριέρας του.
Ήταν πολυσχιδής προσωπικότητα, αλλά αναμφίβολα το  εμβληματικό έργο του ήταν ο «Σπάρτακος». Η μεγάλη αυτή εξέγερση των δούλων στην αρχαιότητα , που έδωσε  το όνομά της στη σύγχρονη εποχή στους «Σπαρτακιστές» της Ρόζας Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λήμπνεχτ, είχε  αφήσει εποχή στην κοινή συνείδηση. Όταν ο μέσος όρος της ζωής των σκλάβων ήταν 5-6 χρόνια, οι εξεγέρσεις τους ήταν  συνηθισμένες και συνέβαιναν παντού :
Παραδείγματος χάρη στην Ελλάδα  ήταν γνωστή η μαζική διαφυγή των σκλάβων το 413 πΧ, όταν οι Σπαρτιάτες εισέβαλαν στην Δεκέλεια, ή η αποστασία των Μεσσήνιων σκλάβων επί εποχής Επαμεινώνδα, κι ακόμη  οι εξεγέρσεις που έγιναν στα ορυχεία του Λαυρείου το 132 και 102 πΧ αντίστοιχα..

Στον «Σπάρτακο» θα μείνει αξέχαστη η τελευταία σκηνή του έργου – μάλλον επινόηση του σκηνοθέτη  -   κατά την οποία  οι Ρωμαίοι ζητούν από τους συλληφθέντες δούλους να μάθουν ποιος είναι ο Σπάρτακος και σαν αντάλλαγμα θα τους χαρίσουν τη ζωή. Ο Σπάρτακος  για να σώσει τους συναγωνιστές του   βγαίνει από τη γραμμή και λέει  Ι am Spartacus, όμως όλο το στρατόπεδο αρχίζει να βοά Ι am Spartacus – οπότε όλοι οδηγούνται στη σταύρωση κατά μήκος της Απίας οδού…
Ο Κερκ Ντάγκλας είχε ένα λακάκι στη κάτω σιαγόνα και αυτό (υποθέτω) τροφοδότησε επί χρόνια τα λαϊκά ρομάντζα για τους εραστές περιωπής : «Το θεληματικό του πηγούνι…» Τελικά ο Κερκ έμεινε πιστός στην ίδια γυναίκα, επί 60 και βάλε χρόνια… 
ΑΥΓΗ  15.2.20 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου