Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Η ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ | ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ






Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί την έκθεση "Η Σχολή των Αθηνών"
 
Η τοιχογραφία του Ραφαήλ | Η σχολή των Αθηνών αντιπροσωπεύει μια φιλοδοξία, ένα ουτοπικό όραμα για έναν ελεύθερο, ανοιχτό, απλό και κοινό χώρο μάθησης. Είναι ένας ενδιάμεσος χώρος. Ούτε μέσα ούτε έξω, όχι ακριβώς δωμάτιο, αλλά και όχι απλά ένας χώρος για κυκλοφορία. Είναι μνημειώδες, αλλά και γενναιόδωρο, και σχεδόν απλό. Δεν είναι μια αίθουσα διδασκαλίας, παρ’ όλα αυτά βλέπουμε μελετητές και μαθητές να συζητούν, να διδάσκουν και να σπουδάζουν. Παρόλο που συνήθως θεωρούμε ότι η μάθηση λαμβάνει χώρα στην τάξη, οι εκπαιδευτικοί και οι αρχιτέκτονες έχουν αναγνωρίσει εδώ και χιλιάδες χρόνια ότι η μάθηση πραγματοποιείται επίσης στους ενδιάμεσους χώρους, στους διάδρομους, στις σκάλες, στο καφέ, στο προαύλιο.
Ο Σωκράτης δίδαξε στην Αγορά. Ο Πλάτων ίδρυσε την Ακαδημία του στον ελαιώνα εκτός Αθήνας και συχνά δίδασκε ενώ περπατούσε. Τα μεσαιωνικά κολέγια οργανώθηκαν γύρω από μια κοινόχρηστη αυλή και τα πανεπιστήμια του 20ού αιώνα γεμίζουν με άτυπους χώρους μάθησης.

Η έκθεση της Σχολής των Αθηνών παρουσιάζει από 20/02/2020 έως 17/05/2020, φυσικά μοντέλα εβδομήντα διαφορετικών ακαδημαϊκών κοινών χώρων από όλη την ιστορία και σε όλο τον κόσμο, τόσο πραγματοποιημένα όσο και μη. Σε καμία περίπτωση δεν είναι κανονική, πλήρης ή οριστική, αυτή η επιλογή απλώς έχει σκοπό να παρέχει ένα διαφορετικό και αντιπροσωπευτικό δείγμα συναρπαστικών έργων.
Η Σχολή Αθηνών στο Μουσείο Μπενάκη συνεχίζει την έρευνα που εκτίθεται στο Εθνικό Περίπτερο της Εθνικής Πινακοθήκης της Βενετίας | 2018 και αποτελεί συνεργασία μεταξύ φοιτητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και του Αρχιτεκτονικού Συλλόγου (AA) στο Λονδίνο.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ ή εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου