Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Μια μεγάλη μέρα για την Πάτμο!






Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι έγινε δεκτή η αίτηση ακύρωσης που είχε υποβάλλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για οικοδομικές εργασίες στην περιοχή Λιγγίνου.

Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία καθώς δικαιώθηκε ο μακροχρόνιος αγώνας που διενεργεί από το 2014 η ΕΛΛΕΤ για  να προστατεύσει το Ιερό νησί της Πάτμου.

Η Πάτμος, το νησί της Αποκάλυψης, είναι χαρακτηρισμένη ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα σχετικώς αναλλοίωτου αιγαιοπελαγίτικου τοπίου. Λόγω των μοναδικών της χαρακτηριστικών η Χώρα έχει κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και πρόσφατα η Europa Nostra βράβευσε την αναστήλωση τριών ιστορικών μύλων στις παρυφές στη Χώρας.



Η ΕΛΛΕΤ είναι για πολλά χρόνια άμεσα συνδεδεμένη με την Πάτμο όπου έχει πραγματοποιήσει πλήθος δράσεων έχοντας ως αποκλειστικό στόχο την προστασία των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του νησιού σε συνέργεια με την τοπική κοινωνία. Σημαντικό μέρος της δραστηριοποίησης της ΕΛΛΕΤ στην Πάτμο είναι μεταξύ άλλων η προώθηση της βράβευσης των Μύλων από την Europa Nostra και η πραγμάτωση του προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού» στο νησί, που συνέβαλε στην σηματοδότηση και ανάδειξη των παραδοσιακών μονοπατιών της Πάτμου, και δημιούργησε οφέλη για την τοπική κοινωνία.


Η ΕΛΛΕΤ είναι υπέρμαχη εκείνων των επενδύσεων που βελτιώνουν τις αναπτυξιακές της προοπτικές εφόσον συμβαδίζουν με τις αρχές της αειφορίας και είναι σύννομες. Για τον λόγο αυτό αναγκάστηκε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Ε΄ Τμήμα) για οικοδομικές εργασίες στην περιοχή Λιγγίνου. Η υπόθεση εκδικάστηκε το 2016 και μόλις την περασμένη εβδομάδα δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας η οποία κάνει δεκτή την αίτηση ακύρωσης της ΕΛΛΕΤ και είναι οριστική. Επαναλαμβάνουμε ότι, πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία καθώς δικαιώθηκε ο μακροχρόνιος αγώνας που διενεργεί η ΕΛΛΕΤ για να προστατεύσει την Πάτμο.



Αυτού του είδους οι «επενδύσεις» θα επέφεραν την καταστροφή μίας εκ των πλέον όμορφων περιοχών του νησιού της καθώς θα προχωρούσε η σταδιακή οικοπεδοποίηση της. Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το σοβαρότατο θέμα έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Χάρις στις ενέργειες της ΕΛΛΕΤ έχουν δραστηριοποιηθεί έντονα κάτοικοι και επισκέπτες της Πάτμου, οι οποίοι θαρραλέα αγωνίζονται για την προστασία της φύσης και του πολιτισμού του παγκόσμιας σημασίας νησιού, καθώς και διεθνείς προσωπικότητες απ’ όλα τα μέρη της γης που πρωτοστατούν στον αγώνα αυτό με επιστολές και δημόσιες τοποθετήσεις τους στα social media. Τα παραπάνω δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε υπερβολικά, αλλά αποτελούν εύλογες αντιδράσεις ανθρώπων και σωματείων που ενδιαφέρονται για τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και του μοναδικού τοπίου της Πάτμου σε συνδυασμό με την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού.



Αίτηση ακύρωσης έχει κατατεθεί επίσης στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά για παράκτιο οικόπεδο στον ίδιο όρμο. Η αίτηση ακυρώσεως συζητήθηκε ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά στις 19 Δεκεμβρίου 2017. Αναμένεται επομένως η απόφαση του Δικαστηρίου. Εν τω μεταξύ όμως, λίγες ημέρες μετά από την εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησαν εκσκαφές στο ακίνητο για τη θεμελίωση της οικοδομής. Αυτό έγινε μέσα στην περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, γεγονός που δεν γεννά απλώς ερωτηματικά, αλλά δείχνει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για μία προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων, πριν το Δικαστήριο προλάβει να αποφανθεί και να  εκδώσει την απόφασή του σχετικά με την αίτηση ακυρώσεως.



Βάσει της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, και όπως ήδη έχουμε επισημάνει με παλαιότερη επιστολή μας, ζητούμε από τον Δήμο Πάτμου να λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο, ώστε να επιστρέψει το περιβάλλον της περιοχής στην προγενέστερη κατάσταση, πριν δηλαδή τις οποιεσδήποτε οικοδομικές παρεμβάσεις. Άραγε θα ζητήσει ο Δήμος Πάτμου από τον εργολάβο, που τυγχάνει να είναι και Δημοτικός Σύμβουλος, να κατεδαφίσει όσα έχει ανεγείρει; Ή θα δεχθεί την καταστροφή ενός τοπίου εξαιρετικής ομορφιάς από ιδιωτικές εργασίες βασισμένες σε οικοδομικές άδειες που έχουν πλέον ακυρωθεί;

Οφείλουμε όλοι επίσης να διερωτηθούμε εάν υπάρχει ηθικό ασυμβίβαστο για έναν εργολάβο του οποίου ένα σοβαρό εγχείρημα έχει καταδικασθεί δικαστικά να βρίσκεται σε θέση κριτή για τις συνέπειες της ίδιας καταδίκης στο Δημοτικό Συμβούλιο.



Η ΕΛΛΕΤ προωθεί τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, η οποία πρέπει  να είναι  απόλυτα συνυφασμένη με την σχεδιασμένη και ελεγχόμενη ανάπτυξη, με κύριο μέλημα τη διαφύλαξη του φυσικού τοπίου, την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, το φυσικό  και  ανθρωπογενές  περιβάλλον.

Ο Δήμος Πάτμου οφείλει με ήρεμη συζήτηση και προσήλωση στις δικαστικές αποφάσεις να εξετάσει ποιο είναι το  πραγματικό και μακροχρόνιο συμφέρον της Πάτμου.              



Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού μέσω του προγράμματος της S0S προσπαθεί να ανταποκρίνεται στα εκατοντάδες αιτήματα για βοήθεια που λαμβάνει από πολίτες και τοπικές κοινωνίες από όλη την χώρα, στοχεύοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Τριπόδων 28, 10558 Αθήνα

Τ: 210-3225245 F: 210-3225240


......................................................................

ELLINIKI ETAIRIA (Society for the Environment

and Cultural Heritage)

28 Tripodon str, 10558 Athens

T: 210-3225245, F: 210-3225240





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου