Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

"Ολοκληρωμένη στρατηγική για τα παιδιά με νοητική υστέρηση"...



Δεν είναι "δική μας" η στρατηγική , αλλά μπορεί θαυμάσια να μας εμπνεύσει για ανάλογες δράσεις...
Συμβαίνει στην Κύπρο, όπου η  "Συμμαχία Πολιτών" (Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας)  κατέθεσε στην υπουργό Εργασίας έγγραφο με "Προτάσεις για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης στρατηγικής από το κράτος για τα παιδιά με νοητική αναπηρία".
 Οι προτάσεις εξηγούν το ευεξήγητο και αυτονόητο, ότι δηλαδή   οι σημερινές δαπάνες μπορούν να περιορίσουν τις μελλοντικές :
«Η επένδυση του δημοσίου στη διάγνωση και στη στήριξη, θα επιστραφεί στη μορφή μικρότερων δαπανών μελλοντικά, σε επιδόματα, ειδική εκπαίδευση, κοινωνικές υπηρεσίες απασχόλησης, ιδρυματοποίηση», αναφέρει η Συμμαχία, ενώ υποδεικνύει τη δημιουργία συγκεκριμένου  Φορέα.
Ακολουθούν  εισηγήσεις για δράσεις της κυβέρνησης στη νοητική αναπηρία:
«1. Καταχώρηση και ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων ατόμων στη διαχείριση ατόμου με νοητική αναπηρία, μέσα από τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων.
2. Έγκαιρη παρέμβαση με θεραπείες για ηλικίες από 0-6.
3. Με την αποφοίτηση από το σχολείο, το άτομο με νοητικές αναπηρίες, να μπορεί να επιλέγει πρόγραμμα ή προγράμματα στα οποία θα μπορεί να ενταχθεί.
Αυτά τα προγράμματα, θα προσφέρονται από την τοπική αυτοδιοίκηση ή τον ιδιωτικό τομέα, που ως επί το πλείστον αποτελείται από ΜΚΟ.
Το κράτος θα πρέπει να κοστολογήσει αυτές τις υπηρεσίες, τις οποίες θα κατηγοριοποιήσει ανάλογα με τον χώρο διαμονής του ατόμου με αναπηρία, είτε στο σπίτι είτε σε οργανωμένο χώρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου