Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ

 Τεύχος 164-165, Οκτώβριος 2025

 ST_164-165_COVER-min1.jpg

Το νέο διπλό τεύχος #164-165 των Σύγχρονων Θεμάτων με εξώφυλλο που επιμελήθηκε η Βουβούλα Σκούρα, συστήνεται με τα παλαιστινιακά ποιήματα των Χίμπα Αμπού ΝάδαΙμπραήμ Νασράλα και Μάριαμ Μοχάμεντ αλ Κατέμπ σε μετάφραση από τα αγγλικά της Αντιγόνης Σαμέλα. Στη στήλη «Έπεα Πτερόεντα» ο Θωμάς Ψήμμας εξετάζει την απαξίωση των θεσμών στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών. Η Αν Στόλερ γράφει για τη φασιστική πολιτική ευγονική του Τραμπ και ο Γιάννης Χαμηλάκης για την εργαλειοποίηση του αντισημιτισμού και τη γενικότερη κρίση στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Η Γεωργία Σπυροπούλου ανατέμνει την ατελέσφορη και νομικά έωλη πρακτική αναστολής του ασύλου. Ο Αντώνης Χατζηκυριάκου θίγει το θέμα της λογοκρισίας και της εθνικά ορθής τέχνης στην Κύπρο, ενώ ο Θωμάς Λαζαρίδης εξετάζει την αναβίωση της πολιτισμικής λογοκρισίας από τα κόμματα της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. 

Στη στήλη «Παρουσίες-Απουσίες» ο Κώστας Γούσης επισημαίνει τη συμβολή του Ευτύχη Μπιτσάκη στην κριτική μαρξιστική και επιστημονική σκέψη, ο Θάνος Χατζόπουλος εξαίρει το ήθος και το πνεύμα της ψυχαναλύτριας Μαρίλιας Αϊζενστάιν, η Έλλη Δρούλια ανατρέχει στην πολυσχιδή πνευματική παρακαταθήκη του νεοελληνιστή Αλέξη Πολίτη,

η Λία Μελά αναστοχάζεται την συνύφανση της διανοητικής πορείας του φιλόσοφου Άλασντερ Μάκινταϊρ με τον χριστιανισμό και τον μαρξισμό και, τέλος, η Βουβούλα Σκούρα αναπολεί τους χώρους και τα πρόσωπα που συνδέονται με την απαράμιλλη τυπογραφική τέχνη του Αχιλλέα Κυριακίδη.

Στον πλούσια εικονογραφημένο Φάκελο-Αφιέρωμα στη Βουβούλα Σκούρα, καλλιτεχνική διευθύντρια του περιοδικού, που επιμελήθηκε η Έλενα Χαμαλίδη, η Μαρίνα Εμμανουήλ ιχνηλατεί τον πολιτικό διερευνητικό χαρακτήρα της γραφιστικής της παραγωγής, η Ελένη Βαροπούλου αναλύει τις εικαστικές παρεμβάσεις της και το συντακτικό του πειραματικού κινηματογράφου της, ενώ η Έλενα Χαμαλίδη αναδεικνύει τη σημασία του μοντάζ/κολάζ σε όλο της το έργο.

Στα «Άρθρα-Μελέτες» ο Νίκος Σιγάλας διερευνά την καταστροφή της Γάζας και το ζήτημα της γενοκτονίας· η Μαρία Χατζηπαύλου συνδέει το προσωπικό με το πολιτικό μέσα από μια αυτοεθνογραφική ματιά καθώς αφηγείται τη ζωή της και την ιστορία των εκτοπισμών στην Κύπρο· η Πηνελόπη Πετσίνη κάνει μια αναδρομή στη λογοκρισία και τις εικαστικές τέχνες στην Ελλάδα (1945-2025)· οι Αθηνά ΣκουλαρίκηΘωμάς ΣιώμοςΑντώνης ΓαλανόπουλοςΓρηγόρης ΜάρκουΤάσος ΚωστόπουλοςΔήμητρα Παπαξάνθη και Κατερίνα Πψενίσκωφ θέτουν τα ερμηνευτικά πλαίσια της δημόσιας αντιπαράθεσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών· οι Βίκυ ΙακώβουΓιάννης Φλυτζάνης και Δημήτρης Χριστόπουλος συζητούν με τη Μπεατρίς Ιμπού, διευθύντρια ερευνών στο CNRS, για τη γραφειοκρατικοποίηση και τον νεοφιλελευθερισμό· ο Γιοάν Εσκουίτ εξετάζει το πώς οι θεωρίες φύλου επαναπροσδιορίζουν τις κλασικές ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις· ο Χρήστος Μάης αναδεικνύει την σημασία της απουσίας στατιστικών για την αγορά βιβλίου· ο Γιώργος Καλαϊτζής ανατέμνει τις κοινωνίες ελέγχου και τις σημερινές κοινωνίες συγχρονισμού και, τέλος, ο Μανόλης Κογεβίνας παραθέτει τις ηθικές, επιστημονικές και θεσμικές ενστάσεις στην ανάθεση του γονιδιωματικού ελέγχου 100.000 νεογνών σε ιδιωτική εταιρεία.

Στο βιβλιογραφικό της δοκίμιο η Αντιγόνη Σαμέλα παρουσιάζει τον τόμο που έχουν επιμεληθεί οι Βέρεντ Κεναάν και Πατρίσια Ρόσενμαγιερ με θέμα την πρόσληψη της κλασικής γραμματείας στους τόπους εξορίας Εβραίων και Παλαιστίνιων. Στη στήλη «Βιβλιοκρισίες» η Αρεζού Ρεζαϊάν γράφει για το βιβλίο της Χηθ ΚάμποτΣτο κατώφλι της Ευρώπης: το άσυλο και η ιδιότητα του πολίτη στην Ελλάδα, ο Νίκος Σιγάλας για το βιβλίο του Μουράτ ΙσσίΟ αντάρτης μου Εαυτός, και η Αλεξάνδρα Μπακαλάκη παρουσιάζει το βιβλίο της Δήμητρας Κόφτη, σχετικά με την κοινωνική αποσάθρωση που ακολούθησε την ιδιωτικοποίηση ενός εργοστασίου στη Βουλγαρία. Ο Νίκος Τράντας αναλύει το βιβλίο του Θεόδωρου ΛιανούΤο μέλλον του καπιταλισμού, σταθερή οικονομία, σοσιαλισμός, από-ανάπτυξη, η Αλεξάνδρα Ζαββού το βιβλίο των Ειρήνη Αβραμοπούλου και Ελένη ΠαπαγαρουφάληΚριτική δημόσια ανθρωπολογία και σπουδές φύλου, ο Μουράτ Ισσί συζητά για το βιβλίο του Σωτήρη ΛίβαΜελέτες και άρθρα για τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία και, τέλος, ο Βαγγέλης Τζούκας γράφει για το βιβλίο του Θοδωρή Σπύρου σχετικά με τη Μνήμη, εθνοτοπία και τις πολιτικές ταυτότητας στους «Τρικαλινούς εβραίους».

 

Τα Σύγχρονα Θέματα στο διαδίκτυο:

http://www.synchronathemata.gr/

https://www.facebook.com/synchronathemata

https://twitter.com/SynxronaThemata

 

Το σύνολο των τευχών των Σύγχρονων Θεμάτων (από το 1962 μέχρι σήμερα) είναι πλέον διαθέσιμο ψηφιακά στο αρχείο της ιστοσελίδας μας:

http://www.synchronathemata.gr/archio-tefchon/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου