Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Τώρα και η δικαστική ακύρωση περιβαλλοντικών προστίμων…




Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων




Για το κοινωνικά αναντικατάστατο έργο του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων του ΥΠΕΝ – ΣΕΠΔΕΜ, έχουν γραφεί πολλά κατά καιρούς. Το ίδιο έχουν επισημανθεί δημόσια κατά καιρούς η δραματική υποστελέχωση του Σώματος και οι επακόλουθες, εξαιρετικές, δυσκολίες στις οποίες είναι αναγκασμένο να λειτουργεί για να φέρει σε πέρας το πολύτιμο έργο του.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαμε επιστήσει την προσοχή της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών στα παραπάνω εδώ και δύο χρόνια - από τον Ιανουάριο 2016. Το δημόσιο αίτημα μας συνοδεύονταν από μία σειρά προτάσεων ουσιαστικής αναβάθμισης του Σώματος – σε στελέχη και τρόπους λειτουργίας – καθόσον η προστασία του περιβάλλοντος συνιστά θεμέλιο της πολιτικής μας οπτικής αλλά και ένα από τα πρώτα σημεία της προεκλογικής μας συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη της κυβέρνησης.

Αντί αυτών και ελλείψει της οιασδήποτε ανταπόκρισης, η κυβέρνηση προχώρησε αυτόνομα στην περαιτέρω υποβάθμιση του Σώματος μέσω της αναδιοργάνωσης του και της διασποράς της αρμοδιότητας των περιβαλλοντικών ελέγχων σε ένα πλήθος άλλων αρμοδιοτήτων, ξένων στην προστασία του περιβάλλοντος, που περιλαμβάνουν έως και τον έλεγχο του λαθρεμπορίου καυσίμων.
Κερασάκι στην τούρτα και επιβεβαίωση της συστηματικής απαξίωσης των περιβαλλοντικών ελέγχων, η πρόσφατη δικαστική ακύρωση προστίμων στην «Ελληνικός Χρυσός», της τάξης του 1.74 εκ. ευρώ, για διάθεση υγρών αποβλήτων με υπερβάσεις συγκεντρώσεων μετάλλων πολύ μεγαλύτερες από τα εγκεκριμένα όρια.

Η δικαστική απόφαση δεν κρίνει και δεν αμφισβητεί το γεγονός της σοβαρότατης ρύπανσης. Κρίνει νομικά αδικαιολόγητους τους δραματικούς χρόνους των 33 μηνών που απαίτησε η έκδοση πράξης επιβολής κυρώσεων - από την έναρξη των ελέγχων το 2013 μέχρι την έκδοση της απόφασης επιβολής προστίμου από τους αρμόδιους υπουργούς ΥΠΕΝ το 2016 - και θέτει έμμεσα με τη σειρά της το θέμα της θλιβερής υποβάθμισης του Σώματος και της διαδικασίας των περιβαλλοντικών ελέγχων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουμε εκ νέου στον δημόσιο διάλογο το αίτημα/διαμαρτυρία μας προς στην Κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς. Το Σώμα δεν μπορεί να παραμένει εμφανώς υποστελεχωμένο, με ελάχιστους οικονομικούς πόρους, για ένα βαρύτατο έργο προς εκτέλεση, και δεν μπορεί να εξαϋλωθεί ανάμεσα σε μια πλειάδα άλλων υπηρεσιών με αρμοδιότητες ξένες στις δικές του. Είναι πολύ μεγάλη η σημασία των περιβαλλοντικών ελέγχων για την αποτελεσματική καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος και την απόδοση περιβαλλοντικής ευθύνης για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς και μεγάλη η αξία της άμεσης διαχείρισης καταστάσεων περιβαλλοντικής κρίσης με στόχο τον περιορισμό της περιβαλλοντικής ζημιάς και την διασφάλιση των κοινών αγαθών. Η αποτελεσματική προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, ιδιαίτερα σε περιόδους βαθιάς κοινωνικο-οικονομικής κρίσης που απελευθερώνει κάθε λογής μηχανισμούς ιδιοποίησης και ανεξέλεγκτα καταστροφικής τους εκμετάλλευσης δεν μπορεί ούτε να αναβληθεί ούτε να περιμένει.



Η Εκτελεστική Γραμματεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου