Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

«Ο κόσμος στα πόδια μου» by Tom Denniss*



του Φάνη Βορεινάκη
σχετικά  



Ενώ ανέμενα με ανυπομονησία σε ξενοδοχείο της Kathmandou (την πρωτεύουσα του Nepal), την ημερομηνία της πτήσης για επιστροφή στην πατρίδα, σκαλίζοντας σε σωρό πολύγλωσσων βιβλίων, ανακάλυψα και ένα που μου προκάλεσε τη μέγιστη εντύπωση.

 Βρισκόμουν στο ξενοδοχείο μόνος, αναρρώνοντας από χειρουργική επέμβαση περιεσφιγμένης βουβωνοκήλης, που εκδηλώθηκε σε υψόμετρο 5000 μ. στα Ιμαλάια. Η υπόλοιπη αποστολή, μετά την κατάκτηση του αντικειμενικού στόχου της ανάβασης στο Island Peak (6.190 υψόμετρο), είχε αναχωρήσει για την Ελλάδα και ενώ εγώ περίμενα στο ξενοδοχείο την εξ αναβολής  πτήση για την πατρίδα. Αρχισα, να διαβάζω το πρόσφατο αυτοβιογραφικό βιβλίο του, που εκδόθηκε το 2015. Ο συγγραφέας του αυστραλός Tom Denniss, παντελώς άγνωστός μου παρότι και εγώ τρέχω μεγάλες αποστάσεις, είχε πραγματοποιήσει το αδιανότητο. Ετρεξε γύρω από τον κόσμο καλύπτοντας την απόσταση των 26.232 χλμ. σε 622 μέρες, επίτευγμα που με απλή αριθμητική σημαίνει, ένας μαραθώνιος την ημέρα επί δύο σχεδόν χρόνια (2011-2013)! Οι αριθμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν (2015) το παγκόσμιο ρεκόρ της ταχύτερης διαδρομής με τα πόδια γύρω από τον πλανήτη.
Δεν είναι μόνο οι απίστευτοι αριθμοί που εντυπωσιάζουν, αλλά και οι κίνδυνοι που αντιμετώπισε ο θαρραλέος δρομέας. Κινδύνευσε να χαθεί κατρακυλώντας σε ορθοπλαγιά, τρέχοντας μία παγωμένη πλαγιά σε υψόμετρο 4000 μ. στις Ανδεις διασχίζοντας τα συνόρα Χιλής-Αργεντικής, καταδιώχθηκε και δαγκώθηκε από σκυλιά.  Αντιμετώπησε φίδια και καχύποπτες συνοριακές φρουρές, μόλις που απέφυγε θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, άντεξε σε θερμοκρασίες 60ο C και συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες δολλάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Βίωσε με ανεπανάληπτο τρόπο, την εκπληκτική ποικιλότητα φυσικού περιβάλλοντος, πολιτισμών, διατροφής και λαών, διασχίζοντας τη Νέα Ζηλανδία, Νότιο και Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη από τον Ατλαντικό έως τον Βόσπορο (δυστυχώς περνώντας όχι και από την Ελλάδα), καθώς και την Αυστραλία (νότια ακτή). Αναμφίβολα πραγματοποίησε το ταξείδι της ζωής του. Ακούραστος και ανεκτίμητος υποστηρικτής ήταν- ποιoς άλλος;- η σύζυγός του, η οποία ακολουθούσε με αυτοκίνητο, παρέχοντας την απαραίτητη διοικητική μέριμνα, όπως καλείται στην στρατιωτική ορολογία.

Όμως ο δρομέας - φαινόμενο, γεννημένος το 1961,  δεν περιορίζεται μόνο στον αθλητισμό.  Είναι διδάκτορας στα μαθηματικά και την ωκεανογραφία, εφευρέτης τεχνολογίας η οποία τιθασεύει την ενέργεια των κυμάτων μετατρέποντάς την σε ηλεκτρισμό και επιχειρηματίας. Ιδρυσε εταιρία η οποία δραστηριοποιείται στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έπαιξε επαγγελματικό ράγκμπυ και ανακηρύχθηκε αυστραλός της χρονιάς 2013,  πραγματώνοντας το αρχαιοελληνικού ρητό, «νους υγιής εν σώματι υγιεί»!
*ISBN 9781760112097




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου