Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Συνέδριο για το Λαϊκό Πολιτισμό και τη διαλεκτική σύγκρουσή του με το Δυτικό Πολιτισμό

Οι Ρίζες και τα Φτερά του Λαϊκού Πολιτισμού
Τεχνόπολη, 18 Οκτωβρίου 2017


“Ο βαθμός ποιότητας ενός πολιτισμού καθορίζεται αποφασιστικά από το μέγεθος της ελευθερίας της σκέψης και των πράξεων των ανθρώπων, που τον παράγουν, καθορίζεται από την ουσιαστική ύπαρξη συλλογικότητας στο μέγιστο δυνατό και από τη δύναμη της τεκμηριωμένης πίστης των ατόμων και του κοινωνικού συνόλου, σε βαθιά προαιώνιες και σταθερές αξίες ζωής”.

Το «είναι», η ύπαρξη του κάθε πολιτισμού, του πολιτισμού (σαν έννοιας), η ουσία του δηλαδή, είναι ο λαϊκός πολιτισμός. Πολιτισμός προαιώνιος και καθ’αυτό ανθρώπινος, πολιτισμός με υπέρμετρη ποιοτική αξία, αν συγκριθεί με όλους τους αντίστοιχους πολιτισμούς εξουσίας/δύναμης/πολέμου.
Η κοινωνία δεν αλλάζει καθόλου εύκολα. Αλλάζει μόνο, όταν και όσο αλλάζουν οι άνθρωποι. «Φιλοκαλλούντες, λοιπόν, μετ’ευτελείας», «ας ξυπνήσουμε τις μνήμες των λωτοφάγων», που ξέχασαν την ομορφιά της ζωής και συναγελάζονται όλο και συχνότερα με την ασχήμια του κέρδους.
Τέτοια συνέδρια σαν αυτό που κάνουμε δεν είναι προκατασκευασμένα επιστημονικά-εμπορικά συνέδρια με δεδομένα αποτελέσματα. Είναι συνέδρια πειραματικά, όπου η ζύμωση των προβλημάτων δεν έχει τελειώσει πριν τη διεξαγωγή του συνεδρίου, αλλά συνεχίζεται και μέσα στο συνέδριο αλλά και μετά από αυτό.


Δεν θα λύσουμε κανένα πρόβλημα, θα δημιουργήσουμε όμως ερωτηματικά θέτοντας τίμια το πρόβλημα.
«Ας προσπαθήσουμε να συνοδέψουμε τη βλακεία στην τελευταία της κατοικία» όπως λέει και ο ποιητής
Αθήνα, Ιούλιος 2017 Αλέξης Καπόπουλος
Οι Ρίζες και τα Φτερά του Λαϊκού Πολιτισμού Συνέδριο για το Λαϊκό Πολιτισμό και τη διαλεκτική σύγκρουσή του με το Δυτικό Πολιτισμό
R.S.V.P.: Παρακαλούμε όπως απαντήσετε έως τις 15 Σεπτεμβρίου, 2017:  κ. Αλέξη Καπόπουλο: 6940773570 κα Λάρα Μπαρμπούρ: 216-8003090
Η Οργάνωση ΓΗ, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Κόκκαλη, στο πλαίσιο του 1ου Urban Thinkers Campus στην Αθήνα, οργανώνει στις 18 Οκτωβρίου 2017, το 5ο ετήσιο Συνέδριο για τον πολιτισμό, με θέμα: «Οι Ρίζες και τα Φτερά του Λαϊκού Πολιτισμού».

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηνών, Αμφιθέατρο Δ2, στο Γκάζι (Μετρό: Στάση Κεραμεικός), μεταξύ 14:00 & 21:00. Επιστημονικός Υπεύθυνος του Συνεδρίου: κ. Αλέξης Καπόπουλος, αρχιτέκτων ΕΜΠ, καθηγητής, ερευνητής πολιτισμικής ανθρωπολογίας EHESS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου