Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025

Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος

 

Οι μέδουσες και ο αχρείαστος θερινός πανικός....

Για ένα ακόμη καλοκαίρι κοινωνικά δίκτυα και ΜΜΕ προκαλούν υπερβολική ανησυχία σχετικά με “επιδρομές” από “επικίνδυνες” μέδουσες και άλλα “επικίνδυνα” θαλάσσια είδη. Είναι όμως καιρός να αντικαταστήσουμε τις αχρείαστες φοβίες με γνώση, έτσι ώστε να είμαστε λιγότερο ευάλωτοι, αλλά και να μπορούμε να συμβάλλουμε στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Όσον αφορά τις μέδουσες, όντως σε ορισμένες περιοχές και χρονικές περιόδους παρατηρείται αύξηση στους πληθυσμούς τους. Ωστόσο η προβολή του θέματος είναι σαφώς δυσανάλογη σε σχέση με την πραγματική του έκταση. Αν και η κολύμβηση θα πρέπει να αποφεύγεται σε περιοχές με προσωρινές εξάρσεις από συγκεκριμένα είδη μεδουσών, όταν υπάρχουν λίγες μέδουσες, το κολύμπι –ειδικά με τη χρήση μάσκας– είναι απολύτως ασφαλές. Με λίγη προσοχή και κοινή λογική, μπορούμε να αξιολογήσουμε τις συνθήκες.

Το αόρατο χέρι των Αθηνών: (Με αφορμή μια Ελλαδίτικη αρσακειάδα, η οποία δεν σταματά να δείχνει το απύθμενο μίσος της εναντίον του Κυπριακού Ελληνισμού)

 


Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΦΟΥΣΚΑ*

Ακριβώς 51 χρόνια μετά που ο πατέρας του Γιάννου Κρανιδιώτη, Νίκος, παρέδιδε ως πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα την επιστολή του αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο χουντικό Πρόεδρο της Ελληνικής κυβερνήσεως, Φαίδωνα Γκιζίκη, ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, σε άρθρο ανδρείας στην εφημερίδα Τα Νέα με αφορμή την τελετή για το βραβείο «Γιάννου Κρανιδιώτη» στην Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλή και τον Τουμάζο Τσελεπή εκθέτει τις προϋποθέσεις επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος τις οποίες τοποθετεί σε τρεις αλληλένδετους άξονες.

Ο πρώτος είναι ο άξονας της «ορθολογικής προσέγγισης» ενάντια στον «πρωτόγονο εθνικισμό», ο οποίος δεν δέχεται την Διζωνική-Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, κάτι που έχει εγκρίνει με ψηφίσματά του ακόμα και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Πολλές χώρες, ωστόσο, λέει ο κ. Ιωακειμίδης, λειτουργούν ως ομοσπονδίες αποδεχόμενες αυτήν την αρχή, δηλ. την αρχή της πολιτικής ισότητας. Τέτοιες χώρες είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Βέλγιο και η Ελβετία. Ακόμα και η «οιωνεί ομοσπονδία, η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.)», λειτουργεί με βάση αυτή την αρχή.

  • Ο δεύτερος άξονας είναι πιο απλός. Αφορά το διαμοιραμό των αγαθών, δηλ. της ευημερίας και του πλούτου, μέσω μιας ομοσπονδιοποίησης των δημόσιων οικονομικών. Και ο τρίτος, ακόμα πιο απλός: αφορά τον «εξευρωπαϊσμό» όλης της Κύπρου και των «κατεχομένων» (ο κ. Ιωακειμίδης βάζει τα κατεχόμενα σε «»), όπου έχει ανασταλεί το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Τα πρώτα σε πωλήσεις βιβλία για τον Ιούνιο 2025

 

 

ΠΡΩΤΑ ΣΕ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

  1. Αν αλλάζαμε κουρτίνες… (ποίηση) - Μαρία Κούλη 
  2. Μου πέθανες (αφήγημα) - Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου)
  3. Το γαϊδουράκι που κουβαλούσε στην πλάτη του τον πόλεμο (παιδικό βιβλίο) - Χούντα Αλ Σάουα | Εικονογράφηση: Σιένι Σεπτιμπέλα (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου)
  4. Ένας φιλήσυχος άνδρας (μυθιστόρημα) - Γιάννης Λαγουδάκης
  5. Αριμάν (αστυνομικό μυθιστόρημα) - Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Ένας φιλήσυχος άνδρας (μυθιστόρημα) - Γιάννης Λαγουδάκης
  2. Αριμάν (αστυνομικό μυθιστόρημα) - Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος
  3. Εντολή άνωθεν (αστυνομικό μυθιστόρημα) - Γιώργος Κατσιπάνος
  4. Μ’ ένα ζευγάρι σαγιονάρες (μυθιστόρημα) - Γιούλη Γιανναδάκη 
  5. Σαν αεράκι (νουβέλα) - Δημήτρης Τσολάκης

 

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Μου πέθανες (αφήγημα) - Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου)
  2. Η φάμπρικα των νέγρων (μυθιστόρημα) - Γκιλ Σκοτ-Χέρον (μτφρ. Μαριάννα Αβούρη)
  3. Ο χορδιστής του πιάνου (μυθιστόρημα) - Τσιανγκ-Σενγκ Κούο (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου)
  4. Χαρταετοί μέσα στη νύχτα (μυθιστόρημα) - Μπλέιζ Κάμπο Γκακόσκος (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου)
  5. Καλό σκυλί (αστυνομικό μυθιστόρημα) - Μάμπεκ Κάοσεκ (μτφρ. Γιούλη Σταματίου)

 

ΠΟΙΗΣΗ

  1. Αν αλλάζαμε κουρτίνες…  - Μαρία Κούλη 
  2. Ο τόπος, ξένε, που ζητάς - Άγγελος Παλληκαράκης
  3. Αποπραγματοποίηση - Σταμάτης Μπαρμπαγιαννάκος 
  4. Ο δρόμος για τον Φυροπόταμο - Φιλίπα Λεάλ (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου)
  5. Ο αετός σηκώνει τον αέρα - Σωτήρης Κακίσης

 

ΘΕΑΤΡΟ | ΔΟΚΙΜΙΟ | NON FICTION | ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

  1. Το γαϊδουράκι που κουβαλούσε στην πλάτη του τον πόλεμο (παιδικό βιβλίο) - Χούντα Αλ Σάουα | Εικονογράφηση: Σιένι Σεπτιμπέλα (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου)
  2. Στην Αλβανία του Ενβέρ Χότζα (αφήγημα) - Μαρίνα Λυκούδη
  3. Λιώνουν οι πάγοι (θέατρο) - Βίκυ Κλεφτογιάννη
  4. Η δαμασκηνιά (θέατρο) - Κατερίνα Καζολέα
  5. Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα (θέατρο) - Φ.Γκ. Λόρκα (μτφρ. Μαρία Σκαφτούρα)

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΓΣΣΕ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

 


 Τα οξυμένα προβλήματα των συνταξιούχων και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους,βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας του Προεδρείου της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας (ΑΓΣΣΕ), με τη συμμετοχή και Προέδρων των Οργανώσεων μελών της, με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή, εκ μέρους των συνταξιούχων ετέθη ολόκληρο το τεκμηριωμένο διεκδικητικό μας πλαίσιο, όπως η κατάργηση δια της ενσωμάτωσης της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς», η απόδοση των αναδρομικών του 11μηνου (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) όπως προβλέπει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η καταβολή αυξήσεων στο ύψος του πληθωρισμού, συν το ήμισυ της αύξησης του εθνικού  προϊόντος (ΑΕΠ), η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και η αύξηση του αφορολογήτου ορίου, η νομοθέτηση και επαναφορά της 13ης& 14ης σύνταξης, η κατάργηση της Εισφοράς «Αλληλεγγύης» Συνταξιούχου (ΕΑΣ), η οποία αποτελεί τη δεύτερη και πιο επώδυνη φορολόγηση των συντάξεών μας, η μείωση της εισφοράς υγείας (ΕΟΠΥΥ) στο 4% και μόνο επί των κύριων συντάξεων, η ανάδειξη της ΑΓΣΣΕ και η θεσμοθέτησή της σε κοινωνικό συνομιλητή της πολιτείας

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025

«ΤΥΠΟΙ» ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

 

Του Γιάννη Σχίζα

Εν αρχή ήν η Μαρίκα Παλαίστη. Το βιογραφικό της την θέλει σοπράνο στην Τσαρική Όπερα του 1912,  εγώ  πάντως την πρόκανα προχουντικά, σε λόγους που έβγαζε ως υποψήφια αυτοτελούς κόμματος  στην πλατεία Κολωνακίου, από το διάσημο καφενείο «Βυζάντιο» : Λόγους πραγματικά εμπνευσμένους, τους οποίους η συμπαθής ομήγυρη χαιρετούσε δια της ομαδικής κραυγής «Πάμε όλοι για πατσά»…

Τον καιρό εκείνο δεν υπήρχαν οι κλασικές μεθοδεύσεις της πρόγκας, ο κόσμος είχε πολύ λίγα μέσα προς διασκέδασή του, η ζωή ήταν από  φτωχιά έως θεόφτωχη. To κόμμα της Μαρίκας Παλαίστη ήταν το «Ανεξάρτητο Δημοκρατικό Κόμμα Ελληνίδων» και έγινε μετά το 1953, ημερομηνία παραχώρησης  του δικαιώματος  της ψήφου στις  γυναίκες.

Στη συνέχεια έρχεται ο Αρμάνδος Δελαπατρίδης , που γενήθηκε το 1895 και  διετέλεσε Λοχίας στη Μικρασιατική εκστρατεία-  όμως κάποια ερωτική απογοήτευση τον έστρεψε στην πολιτική. (Αυτό)Εστέφθη αρχηγός του κόμματος των Κυανολεύκων και υπ’ αυτή την ιδιότητα εξέπεμπε ιστορικούς λόγους – όπου υποσχόταν    ευημερία και ελεύθερο έρωτα. Είχε διάφορους οπαδούς, είχε διαφορετικά  Level κωμικού στοιχείου που έφθαναν μέχρι την εξουσία. Αξέχαστο όμως θα μείνει ένα περιστατικό που αφηγείται ο Τάσσος Κ. Κοντογιαννίδης :Το 1956, όταν παραιτήθηκε ο Καραμανλής για να προσφύγει στις κάλπες, ένας φαρσέρ παρέδωσε σημείωμα στον Δελαπατρίδη, ότι τον καλεί ο  πρόεδρος της Βουλής να ορκισθεί πρωθυπουργός. Ο Αρμάνδος, έβαλε ημίψηλο και φράκο και έσπευσε, μ’ ένα τσούρμο ξωπίσω του να φωνάζουν: «Να μας ζήσεις αρχηγέ!…». Τη στιγμή που έδειχνε στη φρουρά της πύλης το σημείωμα, αποχωρούσε τυχαία ο πρόεδρος της Βουλής Ντίνος Ροδόπουλος. O Ροδόπουλος κατάλαβε τη φάρσα και για να μην τον κακοκαρδίσει, του λέει: «Πρόεδρε, ο βασιλεύς απουσιάζει και ο αρχιεπίσκοπος είναι άρρωστος! Τι λες; Να το αναβάλλουμε;». Ο Αρμάνδος με ικανοποίηση υποκλίθηκε και αποχώρησε…

Χρειαζόμαστε τα δέντρα και τα δέντρα χρειάζονται νερό!

 


 

 


Χρειαζόμαστε τα δέντρα και τα δέντρα χρειάζονται νερό!

                                               

 

 

Η υπεύθυνη χρήση νερού κατά τη διάρκεια μιας ξηρασίας ή μιας ξηρής καλοκαιρινής περιόδου περιλαμβάνει το πότισμα των αστικών δέντρων.                                                 

  Τα δέντρα κάνουν τις κοινότητές μας υγιείς, όμορφες και βιώσιμες. Τα δέντρα μας προσφέρουν μια τεράστια γκάμα ανθρώπινων, περιβαλλοντικών και οικονομικών οφελών:                                                                                                                           

• Τα δέντρα δροσίζουν τους δρόμους και τα σπίτια μας, μειώνοντας το κόστος ενέργειας για κλιματισμό και σώζοντας ζωές κατά τη διάρκεια καύσωνα.                                                                  

 • Τα δέντρα βοηθούν τις κοινότητές μας να γίνουν πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή. 

 • Τα δέντρα βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα και του νερού.                                                             

 • Τα δέντρα παρέχουν σκιά στο τοπίο και μειώνουν τις ανάγκες σε νερό.                                                

 • Τα δέντρα επιβραδύνουν την απορροή των ομβρίων υδάτων και βοηθούν στην αναπλήρωση των υπόγειων υδάτων.                                                                                           

• Τα δέντρα προσθέτουν αξία στα σπίτια και τις γειτονιές μας.                                                     

• Τα δέντρα κάνουν τους δρόμους μας πιο ελκυστικούς για περπάτημα και ποδηλασία.



Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917

 

Όπως όλες οι μεγάλες επαναστάσεις, η Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 λειτούργησε σαν μια πυρηνική έκρηξη: καταλύοντας την καθεστηκυία κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική τάξη, αποδέσμευσε πρωτόγνωρες δημιουργικές δυνάμεις με διακηρυγμένο στόχο το χτίσιμο μιας νέας κουλτούρας, τη δημιουργία μιας νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας, τη διάπλαση ενός νέου τύπου ανθρώπου, ενός νέου συλλογικού υποκειμένου, με βάση τις αρχές της κοινωνικής ισότητας και της προόδου.
Περισσότερα εδώ.

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025

Επιστήμη των Πολιτών και ΑΡΧΕΛΩΝ: Πώς έγινε πραγματικότητα η καταγραφή της Σποραδικής Ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

 

 

 

Κάθε καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλύπτει συνολικά σχεδόν 100 χιλιόμετρα παραλίας  στην Ελλάδα, με οργανωμένη καθημερινή δράση, καταγράφοντας και προστατεύοντας τις φωλιές της Καρέττα. Αλλά δεν μπορούμε να είμαστε παντού! Για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, πολλοί άνθρωποι συμμετέχουν σε κάτι εξαιρετικό, αναφέροντας  θεάσεις και ίχνη χελωνών σε όλη την ελληνική ακτογραμμή. Ευχαριστούμε όλους όσους έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας όλα αυτά τα χρόνια.

 

Είτε επρόκειτο για μια χελώνα που αναδυόταν για να φωλιάσει, είτε για μικροσκοπικά χελωνάκια που κατευθύνονταν προς τη θάλασσα, είτε απλώς για τα χαρακτηριστικά ίχνη που άφηνουν οι χελώνες στην άμμο, κάθε αναφορά βοήθησε να δημιουργηθεί μια ευρύτερη εικόνα της δραστηριότητας των θαλάσσιων χελωνών στο Αιγαίο Πέλαγος.

Λευκάδιος Χερν, "Το αγόρι που ζωγράφιζε γάτες"


 

Σκέφτομαι, αρα γράφω



Εύη Τριανταφύλλου
ArtsPR
Πτολεμαίων 4, 11635
210 7212307, info@artspr.gr
 

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ


 

Δέ­σποι­να Καϊ­τα­τζῆ-Χου­λιού­μη: Μέ­δου­σας φτύ­μα

 

Τρίτη 1 Ιουλίου 2025

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

 


Του Γιάννη Σχίζα

Παλιός γνώριμος από το περιβαλλοντικό κίνημα, με ύψος  1.65 και βάρος 140 κιλών, έλεγε ότι το πρόβλημά του δεν είναι η περίσσεια βάρους, αλλά η έλλειψη ύψους...Συνηθίζαμε να γελάμε μ’ αυτή τη σκέψη, αν και μας φαίνονταν δικαιολογημένη.

Με παρεμφερές σκεπτικό, έγραφα κι εγώ στο περιοδικό "Highlights" πως η Αθήνα πρέπει να γίνει ψηλόλιγνη, θυσιάζοντας ίσως κάποιους ορίζοντες, αλλά ταυτόχρονα απελευθερώνοντας επιφανειακό χώρο. Τότε πάντως δεν είχε ενεργοποιηθεί η δοξασία ενός παραλιακού ουρανοξύστη – όπως αυτή που προβλέπεται από τα γνωστά σχέδια -  και η συζήτηση ξεκινούσε από μια βάση σχετικώς αθώα. 

Λίγοι συμμερίζονταν  την άποψη της ψηλόλιγνης πόλης, ένας από τους οποίους ήταν ο νυν πρόεδρος της Βουλής, που υποστήριζε  ως Δήμαρχος ότι η Αθήνα έπρεπε να κατεδαφίσει κάποια  τετράγωνα, για να βρει διέξοδο.  Φυσικά, για την άποψη της ψηλόλιγνης πόλης  έπαιρνα υπόψη την «πολεοδομία των τριών διαστάσεων» του Λε Κορμπυζιέ, που σήμαινε «αναδιάταξη» των κτηριακών όγκων στον υπέργειο και υπόγειο χώρο.

Μια δημοκρατική πολεοδομία μπορεί να δημιουργήσει ελεύθερους χώρους εκ του μηδενός, κάνοντας τον αστικό χώρο κυκλοφορήσιμο και ελκυστικό σε κατοίκους και σε τουρίστες!

Ταχύτητα και Αγάπη

 


Συγγραφέας: Ορσαλία – Ελένη Κασσαβέτη
ISBN: 978-618-5346-76-8
Έκδοση: Αθήνα 2025

Γεμάτος από καμικάζι, χαρούμενους κομπιναδόρους, ατίθασους μαθητές και μια παλέτα από αντίστοιχους τύπους να ισορροπούν μεταξύ κωμωδίας και δράματος, ο Νέος εμπορικός κινηματογράφος της δεκαετίας του 1980 υπήρξε ίσως η πιο «ηχηρή» απάντηση στο προσωρινό τέλμα, στο οποίο είχε προηγουμένως περιέλθει η εμπορική κινηματογραφική παραγωγή. Με μεγάλες φιλοδοξίες και περίσσια αισιοδοξία, παραγωγοί και σκηνοθέτες εργάστηκαν για την επιστροφή του κινηματογραφικού κοινού στις αίθουσες σε μια κρίσιμη κοινωνικοπολιτική συγκυρία με αντίστοιχες μεταβολές και στον ψυχαγωγικό χάρτη. Ο πλέον έκδηλος πολιτικός εμβολιασμός της κινηματογραφικής αφήγησης, η αγωνία για την επίτευξη μιας «ιστορίας επιτυχίας», η κοινωνική κινητικότητα σχολιάζονται, έστω και επιδερμικά, και αναπαρίστανται έγχρωμα, εκκωφαντικά και πέραν του δέοντος δραματικά ή κωμικά σε φιλμ με σημαντικούς παλαιότερους, αλλά και νέους, ηθοποιούς. Έχοντας όμως να αντιμετωπίσει τις ποικίλες κακοδαιμονίες που του κληροδότησε ο Παλαιός Ελληνικός Κινηματογράφος, ο εμπορικός κινηματογράφος της δεκαετίας του 1980 κλήθηκε σύντομα να αντιμετωπίσει πολλαπλά μέτωπα -από την επαγγελματική κριτική μέχρι και την νεοαφιχθείσα βιντεοσυσκευή- για να αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά και να εξαφανισθεί μέχρι το 1990. Τελικά, πόσο απατηλή ήταν η νέα εμπορική «φούσκα»; Και γιατί οι κινηματογραφικές ταινίες της συνεχίζουν να προγραμματίζονται στην ελληνική κρατική, ιδιωτική και συνδρομητική τηλεόραση; Το παρόν βιβλίο θα παρουσιάσει κριτικά τον Νέο εμπορικό κινηματογράφο της δεκαετίας του 1980 με έμφαση στα είδη και στις θεματικές του εντός του πλαισίου παραγωγής και κριτικής υποδοχής του, ενώ θα επιχειρήσει να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα∙ πρόκειται για απαντήσεις που συνδέονται νοσταλγικά με τις ζωές των θεατών, με την ίδια την καθημερινότητά μας.
 

Πάνω από 200 χιλιάδες βουλγαρικά διαβατήρια στο κρατίδιο αλλάζουν σχεδόν τα πάντα

 

Ώσπου να μπουν στην ΕΕ οι Σκοπιανοί θα έχουν γίνει επαρχία της Βουλγαρίας, με τους πολίτες να ζητούν σε δημοψήφισμα την ένωση με το βουλγαρικό κράτος οι μισοί και άλλοι μισοί την ένωση με την Αλβανία

Σχεδόν ένα τέταρτο του εκατομμυρίου Σκοπιανοί, είναι πλέον Βούλγαροι πολίτες, αναφέρει βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων, αποκαλύπτοντας το μέλλον στο κράτος-μόρφωμα που στην κυριολεξία κατασκεύασε ο Γιόζιπ Τίτο, για να υφαρπάξει όπως νόμιζε την μία και μοναδική ελληνική Μακεδονία.

Πάνω από 216.000 πολίτες της Δημοκρατίας των Σκοπίων έχουν λάβει βουλγαρικά διαβατήρια τα τελευταία 18 χρόνια,  ανακοίνωσε ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών Ντάνιελ Μίτοφ, επικαλούμενος επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των διαβατηρίων που εκδόθηκαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2007 και 17ης Ιουνίου 2025.

Συνολικά, έχουν εκδοθεί 216.594 βουλγαρικά διαβατήρια

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025

Εθνική Τραγωδία το δημογραφικό της Ελληνικής Περιφέρειας


Γράφει ο Βασίλης Τσολακίδης*

Με αδιάφορο το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο, η επαρχία μαραζώνει – και μαζί της το μέλλον της χώρας.

Η εικόνα είναι γνώριμη πια: κλειστά σχολεία, ερειπωμένα χωριά, μοναχικοί ηλικιωμένοι. Κι όμως, για τη συντριπτική πλειοψηφία των κέντρων λήψης αποφάσεων, όλα αυτά δεν προκαλούν ανησυχία — ούτε καν ντροπή. Η δημογραφική κατάρρευση της ελληνικής περιφέρειας, όπως ιδιαίτερα στο παράδειγμα του Έβρου, εξελίσσεται χωρίς αντίσταση, χωρίς σχέδιο, χωρίς φωνή.

Η ελληνική πολιτεία δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τη γεωπολιτική, κοινωνική και εθνική σημασία αυτής της σιωπηλής αποσύνθεσης. Στον Βόρειο Έβρο, η εικόνα είναι πλέον δραματική: πληθυσμός μειωμένος κατά 15–25% μέσα σε μία δεκαετία, μαζική μετανάστευση των νέων, συρρίκνωση βασικών υπηρεσιών, εγκατάλειψη της αγροτικής και μεταποιητικής δραστηριότητας.

Κι ενώ η πραγματικότητα κραυγάζει για ουσιαστική παρέμβαση, αυτό που προσφέρεται είναι επικοινωνιακή διευθέτηση: η πρόταση για διοικητική διάσπαση του Έβρου και δημιουργία μιας νέας Περιφερειακής Ενότητας «Βορείου Έβρου».

Μια θεσμική αναδιάταξη δίχως ουσία.

Τζέϊμς Θέρ­μπερ (James Thurber): Μιὰ ἀρ­κε­τὰ ἔξυ­πνη μύ­γα

 

"Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται"

 

  Υπογράφηκε μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας για έρευνες σε 4 θαλάσσια οικόπεδα.

Απανωτές έρχονται οι φάπες από Λιβύη μεριά. Η Ελλάδα άφησε χώρο και χρόνο στην Τουρκία να προχωρήσει την διείσδυσή της στην Λιβύη, αφού δεν αντέδρασε όπως όφειλε μετά την υπογραφή του Τουρκολυβικού Μνημονίου το 2019 που "έκλεβε" μεγάλο θαλάσσιο χώρο από την Ελλάδα υπέρ της Λιβύης και της Τουρκίας. Ακολούθησαν και άλλα γνωστά, ώσπου τις προάλλες μάθαμε ότι η φιλική προς την Ελλάδα κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης υπό τον στρατάρχη Χαφτάρ που εδρεύει στην Κυρηναϊκή (Βεγγάζη, Τομπρούκ) σκέφτεται και αυτή να αναγνωρίσει το Τουρκολυβικό Μνημόνια του 2019. Πριν υπάρξει ουσιαστική αντίδραση από εδώ,πέραν της εξαγγελίας για την επιτήρηση των νοτίων συνόρων της χώρας από πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού (με πρόσχημα την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών από την Λιβύη προς την Κρήτη), έφτασε και το τελευταίο νέο.


8ο ΘΕΡΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟΣΤΑΣΙΟ

1__12__13__ΙΟΥΛ

vivliostasio2025-afisaA3-no names_F.png

ΙΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣ

 


Φτάσαμε λοιπόν στο 8ο Θερινό Βιβλιοστάσιο!

Από την πρώτη στιγμή που συναντηθήκαμε στη Σύμπραξη Εκδοτικών Εγχειρημάτων, βαθιά μας επιθυμία ήταν να πραγματοποιήσουμε μια γιορτή βιβλίου στο κέντρο της μητροπολιτικής Αθήνας.

Να δημιουργήσουμε έναν τόπο συνάντησης και επικοινωνίας, έναν χώρο όπου οι ιδέες θα κυκλοφορούν ελεύθερες και ανενόχλητες αποτελώντας αντικείμενο συζήτησης και διαλόγου.

Σε πείσμα των καιρών, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το βιβλίο παραμένει ένα επικίνδυνο πολιτισμικό αγαθό που μπορεί να αγγίξει τις εσώτερες χορδές μας, να μας κινητοποιήσει, να μας φέρει σε επαφή με το μη γνώριμο, με το νέο, να μας ωθήσει να χτίσουμε νέες κοινότητες, να αποτελέσει αφορμή αναστοχασμού και δημιουργικής εξέλιξης, να διευρύνει τις ρωγμές μιας αλλόκοτης πραγματικότητας. Και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενες και χαρούμενοι που εδώ και χρόνια μοιραζόμαστε αυτό το όραμα με όλες και όλους εσάς, και χτίζουμε από κοινού αυτή την αναζήτηση.

Έτσι, και το φετινό καλοκαίρι, σας καλούμε να στήσουμε μαζί τη γιορτή μας. Να συναντηθούμε και να συζητήσουμε για βιβλία, για λογοτεχνία και για θεωρία, να ανταλλάξουμε ιδέες και προβληματισμούς, να δραπετεύσουμε από την καθημερινότητα της πόλης, και να αφουγκραστούμε έναν διαφορετικό πολιτισμό, στους αντίποδες των κυρίαρχων αφηγήσεων.

Σας περιμένουμε την Παρασκευή 11, το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Ιουλίου, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42) για το 8ο Θερινό Βιβλιοστάσιο!

Μείνετε συντονισμένες για την ανακοίνωση του προγράμματος συζητήσεων και εκδηλώσεων, αλλά και όλων των καλών που ετοιμάζουμε φέτος!

Μια όαση βιβλίων στην καρδιά του καλοκαιριού!

 

Η Σύμπραξη Εκδοτικών Εγχειρημάτων

 

Ώρες λειτουργίας:

Παρασκευή 11 Ιουλίου: 15:00 - 23:00